It’s Glowtime: Тази вечер Apple ще представи iPhone 16, заедно с други хардуерни и софтуерни иновации

Тази вечер Apple ще проведе събитието „It’s Glowtime“, на което ще представи официално iPhone 16, новия смарт часовник Apple Watch, нови слушалки AirPods и други свои хардуерни и софтуерни иновации. 

Заедно с това ще бъдат обявени новите операционни системи iOS 18, macOS Sequoia, както и нови функции, базирани на изкуствен интелект, обединени в система, наречена Apple Intelligence. Събитието ще се проведе в централата на Apple като ще започне в Купертино в 20:00 ч. българско време. Можете да проследите презентацията онлайн в YouTube канала на компанията в YouTube и на уебсайта на Apple.

В центъра на презентацията ще бъдат новите смартфони от серията iPhone 16 – най-високопроизводителните смартфони на компанията с най-добрите камери (последното важи за Pro моделитe). 

Новите смартфони на Apple ще получат обновени хардуерни решения, а софтуерният им компонент включва още нови AI-функции Apple Intelligence, подобрен гласов асистент Siri, инструмент за генериране и редактиране на изображения, възможност за записване и транскрибиране на разговори и други.

Самата дума „glowtime“ в заглавието на събитието на Apple вероятно е препратка към ефекта на светене, който се появява по краищата на екрана на iPhone, когато се активира гласовият асистент Siri в последните бета версии на iOS 18 за разработчици. Според журналиста от Bloomberg Марк Гурман „glowtime“ е и вътрешното име на macOS Sequoia, която вероятно ще стане достъпна за собствениците на съвместими компютри едновременно с iOS 18 по-късно тази есен.

ИИ-системата Apple Intelligence се нуждае от високопроизводителен процесор, за да може функциите с изкуствен интелект да работят. През последните няколко години Apple започна да оборудва новия базов iPhone с флагманския процесор от предишното поколение, докато по-усъвършенстваните модели получаваха нов чип. Процесорът A17 Pro на Apple в iPhone 15 Pro понастоящем е единственият чип от серия A, който поддържа Apple Intelligence. Говори се, че тази година всички версии на iPhone 16 ще бъдат оборудвани с новия процесор A18.

Очаква се iPhone 16 да има различен дизайн на задния корпус от този, който сме свикнали да виждаме през последните години. Това се отнася и за основната камера. 

Според източника сензорите на основната камера в iPhone 16 ще са разположени вертикално един спрямо друг, както в iPhone 12 и iPhone X, а не диагонално, както във всички модели от iPhone 13 насам. Според уважавания анализатор Минг-Чи Куо iPhone 16 ще се отличава и с по-добър живот на батерията в сравнение с миналогодишните модели.

Според слуховете моделите iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max ще имат идентични камери. И двете устройства може би ще получат телефото обектив с 5-кратно увеличение, който в момента е ексклузивен за iPhone 15 Pro Max. Очаква се и ултраширокоъгълният модул да бъде подобрен с по-голям 48 МР сензор. Говори се също, че моделите Pro и Pro Max ще разполагат с по-големи екрани от сегашното си поколение. По-рано тази година Марк Гурман писа, че iPhone 16 Pro ще получи 6,3-инчов екран, а iPhone 16 Pro Max – 6,9-инчов екран. Моделите iPhone 15 Pro и 15 Pro Max са оборудвани съответно с 6,1-инчов и 6,7-инчов дисплей.

Разработчиците ще оборудват iPhone 16 и с нови чувствителни на натиск бутони отстрани на корпуса. Това ще позволи на камерата да фокусира, когато бутонът е леко натиснат, и да прави снимки при по-силно натискане. Тази функция вероятно ще бъде налична само в Pro моделите. 

Като цяло не бива да очакваме големи промени в дизайна на новите смартфони на Apple.

Очаква се на предстоящо събитие да бъде обявен новият смарт часовник Apple Watch Series 10 (евентуално X), който ще бъде по-тънък и по-изчистен от моделите Series 9. Според слуховете един от новите продукти ще бъде Watch Ultra с 49 мм екран и нов процесор. Трябва да очакваме да видим актуализирана версия на стандартния Watch Ultra, както и по-достъпен Watch SE с пластмасов корпус.

Освен това Apple ще обяви нови безжични слушалки AirPods, под формата на модели от начален и среден клас. Възможно е да има актуализирани AirPods Max с USB Type-C порт и в нови цветове. Най-вероятно новите AirPods ще заменят версиите от второ и трето поколение. Очаква се моделът от среден клас да се отличава с дизайн в стил AirPods Pro, поддръжка на шумопотискане и калъф с вграден високоговорител, който да поддържа функцията Find My. И двата нови продукта ще се предлагат с калъфи, оборудвани с USB Type-C порт за зареждане.

Възможно е на днешното събитие Apple да обяви и нов Mac Mini, който е сравним по размер с приставката Apple TV. Очаква се доставките на Mac Mini да започнат този месец, а версията Pro да бъде пусната в продажба през октомври. Не е известно дали Apple ще направи някакви съобщения относно очилата за смесена реалност Vision Pro днес.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини