„Мини Русия“ се появи в Сърбия, след като хиляди руснаци избягаха от войната и Путин

От началото на войната между Москва и Украйна през февруари 2022г. хиляди руснаци избягаха от конфликта, от наборната служба или от политиката на президента Владимир Путин. Според интервюта на Ройтерс с близо 25 имигранти и местни официални лица, руснаците са създали жизнена общност в Сърбия

Независимо че броят на руснаците в Сърбия е по-малък от тези, които са избягали в Германия, тяхното присъствие в близо двумилионния Белград се усеща осезаемо.

В сръбската столица се появиха руски клубове, детски градини и медицински кабинети. Руснаците купуват храна от руски магазини. Руски групи, певци и комедианти се изявяват в руски клубове, а руски художници показват произведенията си в галерии, притежавани от Русия.

Между февруари 2022 г. и средата на 2023 г. повече от 30 000 руснаци са се регистрирали за временно пребиваване в Сърбия, показват последните данни на вътрешното министерство.

Длъжностните лица не предоставиха данни за сравнителния период преди това, но подчертаха, че числата показват рязко увеличение.

По време на този наплив руснаците са създали 11 081 бизнеса в различни сектори, от интернет базирани услуги до хотелиерство и спортни училища, според бизнес регистъра на Сърбия.

Руската общност в Сърбия е толкова голяма, че на практика е самодостатъчна.

Отношенията между Сърбия и Русия датират от векове и остават приятелски и до днес, въпреки че Сърбия има аспирации за присъединяване към Европейския съюз, който осъжда инвазията на Русия в Украйна.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини