Проблемите с водата и състоянието на речните корита бяха обсъдени на областно заседание

Изображение 1 от 2

    Областният управител Захари Сираков проведе заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия. Участие взеха заместник областните управители Андриян Петров и Красимир Даскалов, членовете на съвета, кметове и заместник-кметове на общини от региона.

    Областният управител Захари Сираков откри заседанието и запозна участниците с основните теми, които ще бъдат разисквани. Във връзка с наболелия за страната проблем с маловодието, Сираков се обърна към кметовете да сигнализират в кои населени места има проблем с водоснабдяването за населението. Относно казуса в село Павелско, управителят на „ВиК“-Смолян инж.Костадин Тотев уточни, че при проверка е установено нерегламентирано водохващане, което е довело до нарушаване на водоподаването до абонатите. Той заяви, че се работи за отстраняване на проблема до седмица.

    Инж.Тотев каза, че нарушеното водоснабдяване в Девин е следствие на технически проблем. Наличието на много хотели в града, които едновременно подменят водата на басейните си, води до срив във водопроводната система. Управителят на „ВиК“-Смолян увери, че Девин разполага с достатъчно водни количества, водоемите, захранващи общината, са пълни на 80% и при правилно управление на изразходването на водните ресурси не би трябвало да възникват проблеми с водоснабдяването. Инж.Тотев увери, че процедурите за водния цикъл на Девин са в ход, терените се обхождат, като се извършва контрол и наблюдение в реално време.

    Обсъдено беше нивото на готовност на общините, службите и ведомствата за справяне с обилни валежи. Комисар Чавдар Кичуков – директор на РД „ПБЗН“ декларира, че службата разполага с необходимата техника и човешки ресурси за реагиране при извънредни ситуации. Командирът на местното Военно формирование 22330 полковник Стефан Димов, както и инж.Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП-Смолян, изразиха своята готовност за включване с техника и човешка сила при бедствени ситуации. Относно доброволческите формирования в общините на територията на област Смолян, комисар Кичуков каза, че в по-малките населени места е по-трудно намирането на желаещи и има свободни бройки, за които е осигурено финансиране.  

    Общините дадоха справка за състоянието на речните корита на териториите им. Обсъдени бяха с представителите от Басейнова дирекция и РИОСВ-Смолян правомощията за почистване на растителност и изземване на наноси.

    Канализационната инфраструктура в повечето населени места на област Смолян има нужда от подмяна. При силни дъждове възниква проблем с отводняването, тъй като канализацията е смесена – поема и битова и дъждовна вода. Преобладаващата част от дъждовните шахти са запушени, което води до ниска или никаква проводимост. Проблемът в голяма степен се дължи на зимното снегопочистване и опесъчаване, като решението е да се замени използването на
    инертни материали с химични средства.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Is
      isabella ethan
      0 0
      01:31, 9 сеп 2024
      здравейте на всички мои приятели там, аз съм anna kedem, от Сплит, Хърватия. след като имах връзка с него в продължение на десет години, съпругът ми се раздели с мен, направих всичко възможно да го върна, но всичко беше напразно, исках го от любовта, която изпитвам към него, молих го с всичко , дадох обещания, но той отказа. Обясних на приятеля си онлайн и тя ми предложи да отида при д-р Апата, страхотен магьосник, който може да ми помогне да направя заклинание, за да го върна, но аз съм човек, който никога не е вярвал в заклинание, нямах друг избор, освен да опитайте го, изпратих съобщение на д-р Апата и той ми каза, че няма проблем, всичко ще бъде наред преди 48 часа, бившият ми ще се върне при мен преди 48 часа, той направи магия и изненадващо на втория ден беше около 16:00ч. Бившият ми ми се обади, бях толкова изненадана, отговорих на обаждането и всичко, което той каза, беше, че много съжалява за всичко, което се случи, че иска да се върна, че ме обича толкова много. Бях толкова щастлива и отидох при него, така че отново започнахме да живеем щастливо заедно. Оттогава обещах, че всеки, когото познавам, който има проблеми с някого, ще се нуждае от помощта на д-р Апата, магьосника, неговият имейл е (drapata4@gmail.com) и можете да му изпратите имейл, ако имате нужда от помощта му във връзката ви , искате да бъдете признати в света или проблеми с рака, искате да се ожените за любимия по ваш избор или случаи на развод, здравословни или брачни проблеми, повишения в работата и успех, всичко, не се отказвайте, спрете да плачете, свържете се с д-р . Apata на drapata4@gmail.com или се свържете с него чрез Whatsapp / Viber: +447307347648
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини