Утвърди се ново явление в нощното небе: Полярни сияния на SpaceX

Има нов феномен в нощното небе: "Полярни сияния на SpaceX". Те са червени, приблизително сферични и ярко видими с невъоръжено око до 10 минути наведнъж. „Виждаме от 2 до 5 от тях всеки месец“, съобщава Стивън Хъмел  (Stephen Hummel), астроном от обсерваторията Макдоналд в Тексас, който е заснел горната снимка.

"Умиращата ракета SpaceX създава светеща, подобна на Млечния път спирала в средата на Северното сияние", съобщи сайтът LiveScience за този красив небесен спектакъл тази пролет.

И наистина, SpaceX все повече оставя своите небесни следи, както буквално, така и преносно.

Учените откриха през последните няколко години, че ракетните степени на SpaceX произвеждат така наречените "Полярни сияния на SpaceX" (SpaceX-aurora’s) при завръщане на Земята, които могат да приемат формата на светещи червени кълба от светлина или ярко бели спирални светлини.

Явлението е обявено за нов вид северно сияние и не представлява заплаха за околната среда или живота на Земята. Феноменът предизвиква все по-голям интерес, а промените в йоносферата могат да нарушат късовълновите радиокомуникации и GPS сигналите.

Фактът, че изстрелванията на ракети създават временни дупки в горните слоеве на атмосферата и след това предизвикват светлинни кълба, е феномен, за който се знае от известно време. Това се отнася за горната йоносфера, частта от атмосферата между 80 и 644 километра над земната повърхност, където газът се йонизира. Тези "йоносферни дупки" могат да възбудят газовите молекули в тази част и да доведат до червени ивици, нещо като полярно сияние. През юли 2023 г. например ракета Falcon 9 на SpaceX отваря дупка над Аризона, която оцветява небето в червено, а през септември 2023 г. ракета на космическите сили на САЩ проби дупка в йоносферата над Калифорния.

Сега астрономите от обсерваторията Макдоналд в Тексас са забелязали подобни, но уникални червени сияния, които се появяват дълго след като ракетите Falcon 9 на SpaceX са напуснали земната атмосфера.

Тези сияния, които са по-малки и по-сферични от дългите ивици, създавани от изстрелването на ракети, са резултат от йоносферни дупки, издълбани от вторичните ускорители на ракетите, докато те падат обратно на Земята, след като се откъснат от ракетата, съобщава Spaceweather.com.

Астрономите забелязват първото от тези полярни сияния на SpaceX над обсерваторията през февруари и сега виждат "2 до 5 на месец", разказва Стивън Хъмел пред Spaceweather.com, добавяйки, че ярките кълба лесно се виждат с невъоръжено око.

Така че както издигащите се ракети, така и ускорителите, които се връщат на земята, правят дупки в йоносферата, като изхвърлят гориво в йоносферата. Това кара йонизираните кислородни атоми да се рекомбинират или да се превърнат обратно в обикновени газови молекули. Тази трансформация възбужда молекулите и ги кара да излъчват червена светлина, подобно на това, когато газът се възбужда от слънчева радиация по време на традиционните полярни сияния. Това по същество създава дупка в околната плазма. Но рекомбинираните молекули се йонизират отново, затваряйки дупките в рамките на 10 до 20 минути.

Ускорителите на SpaceX освобождават гориво по време на кратки запалвания, за да маневрират падащите елементи, за да кацнат в Южния Атлантически океан, вместо да се разбият на сушата. Получените дупки обикновено се образуват над южните централни части на САЩ около 90 минути след изстрелването на надморска височина от около 300 км.

Освен червените кълба, се образуват и "спиралите на SpaceX". Ракетните ускорители се въртят и изхвърлят остатъчното си гориво в космоса, преди да излязат от орбитата, създавайки облак от малки ледени кристали. Тези кристали понякога могат да отразяват слънчевата светлина обратно към Земята и осветеното гориво създава ярки спирали в нощното небе, известни като "спирали на SpaceX". Например, вижте тук през април 2024 г. сияние по време на традиционно полярно сияние в Аляска. Изстрелванията на SpaceX се увеличават бързо, така че полярните сияния и спиралите вероятно ще станат по-чести в бъдеще.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини