Съдия от Великобритания бе в Окръжен съд Смолян по Програма за обмен на съдии

Сара Анинг – съдия в град Лийдс (Англия), посети Окръжния съд в Смолян по Програма за обмен на магистрати на Европейската мрежа за съдебно обучение. Тя гостува на колегите си в периода 19-21 август по покана на районния съдия Славка Кабасанова. Проведе среща с председателя на Окръжния съд Петър Маргаритов.

Британският магистрат и нейните колеги обсъдиха дела по Семейния кодекс в България и т. нар. семейни дела във Великобритания. Представен й бе принципът на работа в българската съдебна система, нормативната уредба в областта на семейното право, видовете дела, които се разглеждат в двете съдилища. Тя присъства на няколко съдебни заседания. Запозна се с единната информационна система на съдилищата в България. Гостува също така и на Административния съд - Смолян.

Съдия Сара Анинг презентира англосаксонската съдебна система с нейните специфики. От представянето й стана ясно, че самата тя един месец в годината работи като съдия по граждански села, един месец разглежда дела, свързани с психическото здраве, а в останалите месеци от годината е адвокат. Друга по-интересна специфика при тях е, че най-леките семейни дела се разглеждат от неюристи - по подобие на нашите съдебни заседатели.

Анинг посети отдел „Закрила на детето“, Центъра за настаняване от семеен тип и музея „Ласло Наги“ в областния град.

Гостуването й продължи в Районния съд на Пловдив.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини