Даниил проповядва от Перник в защита на зависимата от Москва украинска църква

Софийският митрополит и български патриарх Даниил отново се изказа в защита на канонично подчинената и зависима от Москва Украинска православна църква. Да се помолим за оцеляването на украинската църква, призова той този път от Перник, където оглави утринно богослужение и литургия в храм „Св. Иван Рилски“.

„Свидетели сме на събитията от миналата седмица, когато бе приет закон от Украинската Върховна рада за забрана на националната православна църква. На духовниците са дадени девет месеца срок, в които трябва да се присъединят към Висшата православна църква. В противен случай ще им бъде забранено всякакво богослужение, а храмовете им - взети“, каза пред в пернишкия храм патриархът.

На 20 август украинската Върховна рада (парламентът) прие на второ четене (а вчера президентът Зеленски подписа) закон, забраняващ дейността на религиозни организации, свързани с Руската православна църка и Московската патриаршия.

В закона се посочва, че нито една разпоредба не може да се тълкува като ограничаваща свободата на религията или убеждения. В закона е записан и 9-месечен срок, в който религиозните организации, обвързани с Москва, могат да прекъснат връзките си, преди да бъдат забранени.

Украинската православна църка (УПЦ), която Даниил защитава, е подчинена на Московската патриаршия.

В неделя той заяви, че украинската православна църква е единствената канонична православна църква на държавата: „Единайсет от петнайсетте поместни православни църкви не са признали тази църковна структура, създадена през 2019 г. и тя не е канонична църква. Какво остава, когато държавата приеме един закон за закриването й“.

Според патриархът болшинството от християните в Украйна са към православна църква и всички те в момента са поставени пред изпитание, каквото навремето е наблюдавано и у нас, когато е имало разкол в църквата ни, създаден от политиците. Висшият ни духовник призова към вразумяване на управниците и предотвратяване на войната в Украйна, която по думите му е печално и безсмислено братоубийство.

„Свидетелство е, че нашия живот е едно непрекъснато изпитание, а смисълът му е нашият път да ни отведе до Бога, без да губим мира си в душите си и радостта от общуването си с него. Нека не губим благоразположението и любовта към близките си, дори и към онези, причиняващи ни притеснение и вреда. Важно е да помним и да се пазим от осъждане, от обвинение, от гнева си. Изтърпяването на подобно изпитание е признак, че сме близо до божието благословение и благодат“, каза още в проповедта си Софийският митрополит.

Според социологическо проучване, проведено през юни 2023 г. от Киевския международен институт по социология, две трети от украинците подкрепят пълната забрана на УПЦ.

Българският патриарх, който неведнъж е заставал открито на проруските си позиции, е по-рано тази седмица призова американския посланик Кенет Мертен САЩ да се застъпи за запазването на УПЦ. В съобщение на Светия синод става ясно, че срещата между българският патриах и американския посланик се е състояла във вторник в сградата на Синода по молба на американския посланик. В началото на юли патриарх Даниил присъства на традиционния прием в посолството на САЩ по случай Деня на американската независимост.

В разговора с американския посланик Даниил е обърнал „специално внимание“ на темата с каноничната Украинска православна църква, която се ръководи от митрополит Онуфрий.

Българският патриарх е обяснил, че на тази църква се налагат „различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата“.

Даниил е подчертал, че УПЦ е „подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна“.

В заключние предводителят на Българската православна църква е поискал от САЩ да се намесят, за да запазят Украинската православна църква.

В съобщението на Светия синод не се казва как американския посланик е реагирал на изразената позиция.

„Като се има предвид, че Руската православна църква (РПЦ) е идеологическо продължение на режима на страната агресор, съучастник във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от името на Руската федерация и идеологията на „Руския свят“, в Украйна са забранени дейностите на Руската православна църква“, пише в приетия тази седмица от Украинската рада закон.

Украинският народ е предимно православен, но от 2019 г. насам е в разкол, свързан с Украйнската православна църква, която е под влиянието на РПЦ и Православната църква на Украйна (ПЦУ). Последната беше призната за автокефална с томос от Вселенския патриарх Вартоломей през януари 2019 г.

Украинското ръководство обвинява УПЦ, че подпомага пълномащабната инвазия на Кремъл в Украйна, разпространявайки проруска пропаганда и че има шпиони в редиците си, въпреки че от църквата са заявявали, че са са скъсали отношения с Москва. От своя страна, Московската патриаршия не признава автокефалната Православна църква на Украйна.

Предстоятелят на ПЦУ е митрополит Епифаний, който през юли призова българския патриарх Даниил да осъди руската агресия, но това явно никога няма да се случи.
Папата осъди забраната на Украинската православна църква

Папа Франциск разкритикува днес забраната в Украйна на свързаната с Русия Украинска православна църква, предаде ДПА.

„Никоя християнска Църква не бива да бъде забранявана пряко или косвено. Не бива да се посяга на Църквите“, каза папата по време на неделната си проповед.

Папата каза пред десетки хиляди вярващи на площад „Св. Петър“, че „човек не върши злини чрез молитви. Онзи, който причинява зло на хората, е виновен. Молитвите обаче не може да причинят зло."

По-рано Украйна обвини папата, че заема страната на Русия - нещо, което Светият престол отрече.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини