МВР прoдължава титаничната си борба със... сайта срещу Делян Пеевски

Сайтът е бил вкаран в няколко черни списъци и класифициран като „порнографско съдържание"

Докато държавата се тресе от политическата криза, с риск от конституционна, Министерството на вътрешните работи под опеката на служебния министър Калин Стоянов прoдължава титаничната си борба със... сатиричния сайт на активисти на „Да, България“ срещу Делян Пеевски.

Сайтът, пародийно кръстен „Ново начало“, е вдъхновен от загадъчните заявки на лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след скарването му с почетния лидер на партията Ахмед Доган - че скоро ще има „ново начало“ и „всичко ще се разбере“.

Миналата седмица, след като сайтът бе свален неочаквано от ГДБОП бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи „лоша новина за Пеевски“, а именно - че сайтът пак е качен. Днес обаче зам.-председателят на парламентарната група на ПП-ДБ в 50-ото НС Божидар Божанов заяви, че перипетиите на сайта продължават.

След като сайтът отново бе направен достъпен чрез хостинг в чужбина, Божанов пише, че МВР е взело нови мерки срещу „голямата заплаха“:

- сайтът е бил вкаран в няколко „черни списъка“ на софтуери за киберсигурност, така че да бъде блокиран в корпоративни мрежи (класифициран като „порнографско съдържание“);

- има DDoS атаки към IP адреса, който по принцип е скрит зад Cloudflare; възможно е да е имало установяване на реалното IP по косвени начини, което се изследва в момента;

- има оплаквания, че Facebook го трие като spam.

Според Божанов е поне два от изброените случаи има висока степен на вероятност има намеса на МВР. Той посочва, че подобна злоупотреба с правомощия, свързани с киберсигурността, би имала негативни последици за страната и би намалила доверието на международни организации в информацията, подавана от МВР.

В качеството си на народен представител Божидар Божанов е изпратил запитвания до Meta (facebook), ESET, ZScaler и CloudFlare за това кой и по какъв ред е подал сайта „Ново начало“, както и повторно запитване до МВР за предприетите от тях действия.

„В нормална ситуация не бих правил публично допускането, че именно МВР извършва тези непропорционални действия, а първо бих проверил с провеждане на работна среща или разговор. Явно обаче това ще бъде определено като „оказване на натиск“ от отиващия си от поста министър“, пиша Божанов.

По думите му опитите да се спре онлайн разпространението на политическо (вкл. сатирично) съдържание, освен технологично обречени, са и противоконституционни. „Затова винаги съм възразявал срещу тях в обсъжданията на тема „дезинформация“, посочва депутатът от ПП-ДБ.

Според него МВР трябва да подлежи на външен контрол по отношение на прилагане на такива мерки и затова обмисля законодателна инициатива, с която всяко действие по отношение на онлайн съдържание да се съгласува с Министерството на електронното управление (МЕУ) и да се представя в обобщен доклад на Народното събрание.

 

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химената
    2 0
    10:49, 23 авг 2024
    Свинемайката плаща , г ру се та та усвояват, да го духат бедните .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини