Oфанзивата на Украйна: Русия монтира бетонни укрития в Курска област

Moсква твърди, че е спряла ново нахлуване
Властите в западната руска Курска област започнаха да монтират бетонни укрития за защита на населението на фона на продължаващата украинска инвазия, съобщи временният губернатор Алексей Смирнов, цитиран от Ройтерс.

Руските сили водят сражения с украинските войски в Курска област, която граничи с Украйна, от 6 август насам, когато хиляди украински войници пресякоха границата и наложиха необходимостта от евакуация на хиляди хора.

„По мое нареждане администрацията на град Курск определи ключовите места за поставяне на модулни бетонни укрития – в най-гъсто населените райони“, написа в канала си в „Телеграм“ Смирнов.

Убежищата ще бъдат разположени в близост до около 60 автобусни спирки. Губернаторът публикува снимка как камион разтоварва едно от бетонните съоръжения.

Населението на град Курск е около 450 000 души.

Смирнов съобщи, че укрития ще бъдат поставени и в още два града в областта – Железногорск и Курчатов. В Курчатов е разположена и Курската атомна електроцентрала, която Русия обвини Украйна, че планира да атакува, но Киев отрича.

Очаква се ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да посети електроцентралата в края на август.

Руските сили предотвратили ново нахлуване

На този фон руските власти съобщиха, че силите на Москва са предотвратили ново нахлуване на украинските части през границата в района на западната Брянска област, на около 240 км от мястото на сраженията в Курска област.

Продължава и настъплението на руските войски в Източна Украйна, в опита им да установят контрол над цялата Донецка област.

Американското посолство в Киев предупреди, че има повишен риск от въздушни атаки с ракети и дронове над цяла Украйна в близките дни, докато страната се подготвя да отбележи 33-та годишнина от своята независимост от СССР в събота.

Генералният директор на МААЕ ще посети скоро Курската АЕЦ

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще посети скоро атомната електроцентрала в руската Курска област, която граничи с Украйна и където в момента е в ход украинска офанзива, предаде Франс прес.

„Можем да потвърдим тази визита следващата седмица“, заяви говорител на МААЕ пред АФП, без да даде подробности.

Според руската ядрена агенция „Росатом“ започналото на 6 август украинско нахлуване излага на риск Курската АЕЦ.

МААЕ призова за „максимална сдържаност“ в района на обекта няколко дни по-късно, когато наблизо бушуваха боеве, „за да се избегне ядрена авария, която може да има сериозни радиологични последици“.

Тогава Рафаел Гроси заяви, че лично е в контакт с компетентните органи в двете страни, за да продължи да информира международната общност за ситуацията, която според руските власти по това време е била под контрол.

От началото на войната МААЕ редовно предупреждава за риска от ядрена катастрофа, особено в Запорожката АЕЦ в Украйна, окупирана от Русия от март 2022 г. Въпреки че в момента централата е спряна, тя многократно е ставала обект на обстрел, за който Русия и Украйна взаимно се обвиняват, посочва АФП.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини