Блинкен не постигна споразумение с Хамас

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че „времето е от съществено значение“ за постигане на прекратяване на огъня в Газа, докато приключва деветата си обиколката в Близкия изток. Но посещението приключи без особен успех- споразумението между Израел и Хамас все още не е постигнато, съобщи БТА.

„Посланието ни е просто. То е ясно и неотложно. Трябва да сключим сделка за спиране на огъня и за освобождаване на заложниците и то сега. Времето е от съществено значение“, заяви Блинкен преди да отпътува за Вашингтон.

Той повтори призива си към Хамас да приеме предложението за преодоляване на различията, което според него Израел е приел, и поиска двете страни да работят за нейното финализиране.

Планът включва първоначално шестседмично прекратяване на огъня, по време на което ограничен брой жени, възрастни и болни израелски заложници ще бъдат освободени в замяна на палестинци, държани в израелски затвори. То ще може да бъде удължено за неопределено време, докато преговарящите уредят втория етап, при който ще бъдат върнати войниците и телата.  Освен това израелските войски ще започнат да се изтеглят от Газа, а на разселените палестински цивилни ще им бъде позволено да се завърнат по домовете си в северната част на ивицата.

Сключването на споразумение стана още по-наложително след убийствата на лидери на „Хамас“ и „Хизбула“ в Иран и Ливан. Смята се, че е отговорен Израел, и след като Иран заяви, че ще отмъсти за това и така породи опасения от избухване на по-широк регионален конфликт.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини