Хората губят уникалността си, тъй като вече не желаят да се открояват

В минали времена всеки е искал да се открои сред другите, да бъде уникален. Но последните проучвания показват голяма промяна през последните две десетилетия.

Изглежда хората вече предпочитат да се слеят с тълпата, да бъдат един от мнозинството.

Наистина, в днешно време не сме толкова склонни да се открояваме и всичко това е подкрепено от някои доста убедителни доказателства.

Стремеж към уникалност

Проучването обхваща период от 20 години, от 2000 г. до 2020 г. Резултатите от него проследяват желанието за индивидуализъм при около милион души.

За целите на това изследване уникалността се разделя на три аспекта: безпокойство от възприятията на другите, желанието да се нарушат установените норми и готовността публично да се отстояват личните убеждения. Но и трите елемента отбелязват спад по време на периода на изследването.

Защо се страхуваме да изпъкнем?

Най-впечатляващи спадове се наблюдават в публичната защита на личните убеждения (6,52% спад) и нарастваща загриженост за общественото мнение (4,28% спад). Тези цифри може да звучат малко, но както посочва водещият автор Уилям Чопик (William Chopik), доцент в катедрата по психология в Мичиганския държавен университет, „спад от 6,52% е драматична промяна на населението само за 20 години“.

Данните сочат възможно обяснение. Може би хората смятат, че изразявайки своята уникалност няма да бъдат добре социалното приети. Да, ако изпъквате може да станете уязвими към изключване от общността.

Наистина ли си струва?

Проучването на Чопик ни предупреждава за възможните последици от тази тенденция. Потискането на нашата истинска същност, за да се вместим в обществените форми, понякога може да има неблагоприятен ефект, предизвиквайки чувство на вина и тревожност. И да не забравяме, това често води до повишена враждебност.

„Наистина е важно да има хора, които са готови да се противопоставят на естествените наклонности – да казват понякога непопулярни неща, да противопоставят масовото мислене, да подчертават необходимостта от компромис с хора, различни от нас, и да не прикриват разнообразието от мнения и хора, защото са твърде уплашени да се открояват“, отбелязва Чопик.

Възприятия за уникалност в социалните медии

В днешния взаимосвързан свят платформите на социалните медии притежават огромна власт върху индивидуалните възприятия и поведение. Въпреки че тези платформи могат да улеснят изразяването на различни мнения и начини на живот, те също допринасят за култура на сравнение и конформизъм.

Докато потребителите представят своята онлайн персона, натискът да се вместят в нормата се засилва, което често води до цикъл от удоволствие и неудовлетвореност, където уникалността се приветства само ако съответства на преобладаващите тенденции.

Проучването на Чопик дава тук критичен контекст: тъй като желанието за уникалност намалява, това повдига въпроса: оформяме ли идентичността си въз основа на истинско себеизразяване или просто отразяваме очакванията, зададени от нашата дигитална среда?

Може би хората смятат, че изразявайки своята уникалност няма да бъдат добре социалното приети. Да, ако изпъквате може да станете уязвими към изключване от общността. Кредит: Gregg Brekke CC BY-ND 4.0


Възвръщане на индивидуалността

Въпреки обезпокоителната тенденция на конформизъм, има възможност за съживяване на уникалността. За да противодействат на обществения натиск, хората могат да започнат да култивират начин на мислене, който приема себеприемането и автентичността.

Ангажирането в открити диалози за различията, стимулирането на среди, които насърчават различни мнения, и разбирането на стойността на различните гледни точки са жизненоважни стъпки.

Не трябва да прикриваме разнообразието от мнения, а по-скоро да го приемем. В крайна сметка, възстановяването на нашата индивидуалност не само обогатява живота ни, но също така допринася за едно по-нюансирано и съпричастно общество.

Апел за автентичност

В епоха, в която всички изглеждат свързани чрез различни платформи, ние се оказваме парадоксално изолирани в личния си живот. Това повдига важен въпрос: наистина ли си струва да жертваме индивидуалността си, за да се впишем в тълпата?

Въпреки че идеята за изпъкване може да изглежда плашеща, особено в свят, който често стимулира конформизма, трябва да вземем предвид стойността на това да бъдем автентични. Приемането на нашата истинска същност ни позволява да формираме по-дълбоки връзки с другите и да живеем по-пълноценен живот.

Важно е да се признае, че цената на сливането може да бъде по-висока от страха да бъдеш различен. В крайна сметка автентичността насърчава истинските взаимоотношения и обогатява нашите преживявания. Стремежът да се вместим може да не си струва цената, която плащаме.

Възприемането на нашата уникалност може да бъде мощен начин да вдъхновим другите и да създадем по-разнообразна и жизнена общност. Не е ли време да приемем нашата индивидуалност в цялото й жизнено разнообразие?

Справка: Changes in Need for Uniqueness From 2000 Until 2020; Collections: Section: Personality Psychology; William Chopik, Kim Götschi, Alejandro Carrillo, Rebekka Weidmann, Jeff Potter; Collabra: Psychology (2024) 10 (1): 121937. https://doi.org/10.1525/collabra.121937

Източник: Humans are losing 'uniqueness' as people no longer desire to stand out, Sanjana Gajbhiye, Earth.com

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини