Титаник в цвят, Господарите на Райха и Древни суперструктури по Viasat History през септември

Този септември – от 2 септември, в четири поредни вечери от 22:00 часа – Viasat History представя премиера на завладяващ документален сериал - „Господарите на Райха". В поредицата са използвани ИИ технология и експерти по четене по устни за дешифриране на това, което нацистките лидери и други важни водещи фигури от онова време реално са разговаряли пред камерата, знаейки, че не могат да бъдат чути.

За да съпътстваме тази премиера, сме подбрали за делничните вечери някои от най-добрите документални филми за Втората световна война, като хвърляме светлина върху недостатъчно изследвани аспекти на войната, например невинните германци под нацистка власт, ролята на Ватикана по военно време, наскоро откритите писма на Ото Франк - бащата на Ане Франк - и безбройните неразказани истории за героичната съпротива на евреите срещу нацистките сили в лагерите, горите и гетата.

Още от 3 септември, обаче, отдръпваме камерата, за да дадем по-широка перспектива към „Древни суперструктури“ – с новия трети сезон на поредицата, в който ще видите по-отблизо Големия сфинкс, Нотр Дам, древния град на маите Тикал и още.

Но най-важното и най-впечатляващо: премиерата на филма в две части „Титаник в цвят“ е на 22 септември в 22:00 часа.

Титаник в цвят

Премиера в неделя 22 септември от 22:00 ч.

Брой епизоди: 2 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ технология

Оригинално заглавие: The Titanic in Colour

Година: 2024

„Титаник" е най-колоритният и зрелищен кораб, плаващ през 1912 г., но историята му често се разказва в черно и бяло. Сега корабът се разкрива в истинските си цветове със снимки и филмови кадри, които са специално оцветени за този сериал - много от тях за първи път - оживявайки хората, построили най-известния кораб на 20-ти век, и тези, които са плавали на него. По думите на историка Гай Уолтърс: „Кара те да осъзнаеш, че тези хора не са съществували в черно-бял свят. Те са съществували в свят, толкова пъстър, колкото нашия".

Господарите на Райха

Премиера в поредни вечери от понеделник 2 септември в 23:00 ч.

Брой епизоди: 4 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ военен/ технология

Оригинално заглавие: The Masters of the Reich

Година: 2022

Сериалът дава нов живот на немите архивни филми и хвърля нова светлина върху Втората световна война и годините преди нея, като разкрива какво разговарят водачите на Райха с помощниците си, докато са заснемани на филмова лента, мислейки, че никой не може да ги чуе. Независимо дали са изненадващи, тривиални, обикновени или удивителни, думите им сега са дешифрирани и дават нов поглед върху тези исторически архиви, като същевременно ни доближават до суровата реалност на онези трагични дни.

Древни суперструктури

Премиера от вторник 3 септември в 22:00 ч.

Сезон: 3

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ наука/ архитектура

Оригинално заглавие: Ancient Superstructures

Година: 2023

В третия сезон на този сериал ще разгледаме по-отблизо Големия сфинкс, Нотр Дам, древния град на маите Тикал и др. Това са някои от древните чудеса, които са сред най-изследваните и внимателно разглеждани паметници в света; те са обвити в мистерия, но може би отговорите са точно пред нас, невидими за човешкото око?

Вникваме в инженерния гений зад най-известните древни структури в света, като ги наблюдаваме от различни перспективи на мащаба - от сателитни изображения и въздушни изгледи до макро- и микроскопични нива, всяка перспектива разкрива данни, които помагат да се хвърли нова светлина върху исторически и строителни загадки, които са обърквали историците от години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини