Майк Линч, наричан 'британския Бил Гейтс', изчезна задно с дъщеря си при потъване на луксозната му яхта

Заради силна буря край Сицилия мачтата на плавателния съд се е прекършила и той е тръгнал към дъното

Британският бизнесмен Майк Линч и 18-годишната му дъщеря са сред шестимата изчезнали след потъването на луксозна яхта край бреговете на Сицилия рано сутринта в понеделник. Един човек е загинал в резултат на корабокрушението. Спасителите продължават издирването, съобщи Би Би Си.

Майк Линч  Снимка: ft.com


На борда на 56-метровата ветроходна яхта „Бейсиан“ (Bayesian) е имало 22 души, сред които граждани на Великобритания, САЩ и Канада.

Според The Independent на борда е бил и юристът на „Морган Стенли“ Джонатан Блумър.

Джонатан Блумър   Снимка: Блумбърг

 

Спасени са 15 от тях, включително едногодишно британско момиченце, а властите все още издирват останалите пътници и екипаж.

Яхтата е потънала около 5 ч. сутринта местно време, след като я е връхлетяла силна буря.

Свидетели разказват пред италианската агенция ANSA, че по време на бурята мачтата на яхтата се е счупила, плавателният съд е загубил равновесие и е потънал близо до село Портичело край Палермо.

Водолази открили останките на дълбочина 50 метра. Сред изчезналите са Майк Линч, дъщеря му Хана Линч и готвачът на яхтата.

Линч, описван от медиите като „британския Бил Гейтс“, е един от основателите на компанията „Отономи“, която по-късно е закупена от технологичния гигант „Хюлет-Пакард“ за 11 млрд. долара.

След седмици на силни горещини през последните дни Италия бе връхлетяна от бури и проливни дъждове, а наводнения и свлачища причиниха сериозни щети в северната част на страната.

„Ветровете бяха много силни. Очакваше се лошо време, но не и в такива мащаби“, заяви говорител на бреговата охрана в Палермо пред Ройтерс.

Според приложението за проследяване на плавателни съдове VesselFinder „Бейсиан“ е напуснала сицилианското пристанище Милацо на 14 август и за последен път се е появила на радара източно от Палермо в неделя вечерта, като навигационният й статус е бил „на котва“.

Осемте спасени са откарани в местни болници. Всички те са в стабилно състояние, съобщават местните медии.

Капитанът на съседния плавателен съд Карстен Борнер заяви пред Ройтерс, че когато бурята започнала, той включил двигателя, за да запази контрол над плавателния съд и да избегне сблъсък с яхтата.

„Успяхме да задържим плавателния съд на място и след като бурята отмина, забелязахме, че яхтата зад нас е изчезнала“, каза Борнер.

Капитанът допълни, че времето също е накарало плавателния му съд да се люлее, но „Бейсиан“ „легнала на повърхността на водата и след това се спуснала надолу“.

Екипажът му е намерил няколко оцелели в спасителен сал, включително трима тежко ранени, и ги е взел на борда, преди да бъдат прибрани от бреговата охрана.

Борнър посочи, че сред оцелелите има малко дете и съпругата на собственика на лодката. Другото дете и самият Линч са в неизвестност.

Прокуратурата в близкия град Термини Имерезе е започнала разследване.

„Бейсиан“ е построена от италианската корабостроителна компания Perini през 2008 г. и за последен път е преоборудвана през 2020 г. под ръководството на базираната в Обединеното кралство Camper & Nicholsons.

Плавателният съд е спечелил няколко награди за своя дизайн и може да побере до 12 гости в шест каюти и екипаж от 10 души. На уебсайта на Perini се твърди, че 75-метровата мачта на яхтата е най-високата алуминиева мачта в света.

Кой е Майк Линч

59-годишният Майк Линч е един от най-известните технологични предприемачи във Великобритания.

През юни той бе оправдан от съд в Сан Франциско по обвинения в измами, свързани с продажбата на софтуерната му компания „Отономи“ за 11 млрд. долара през 2011 г.

Продажбата затвърди репутацията на Линч като „британския Бил Гейтс“, но тя бързо се срина, след като „Хюлет-Пакард“ понижи стойността на компанията с 8,8 млрд. долара, защото собственикът е надхвърлил реалната стойност. Сделката трябваше да донесе печалба от 647 млн. долара на Линч.

Прокуратурата го обвини в надуване на цената на фирмата чрез използване на споразумения със задна дата, за да заблуди - укрил е губещия бизнес на фирмата с препродажба на хардуер и е сплашвал или плащал на хора, които са изразили загриженост.

Линч бе екстрадиран в САЩ през 2022 г., за да бъде изправен пред съда - процес, който завърши през юни с оправдателна присъда.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини