99-годишната Ирмгард Ф. и зловещите престъпления на нацизма

Федералният съд потвърди присъдата на 99-годишна бивша секретарка в концлагера Щутхоф. Тя бе призната за съучастничка в убийството на над 10 500 души - вероятно последната осъдена в Германия за престъпления на нацизма.

Федералният съд на Германия потвърди присъдата на 99-годишната Ирмгард Ф., бивша секретарка на нацисткия концентрационен лагер Щутхоф край Гданск, за подпомагане и подстрекаване към масово убийство. През 2022 Областният съд в германския град Итцехо в провинция Шлезвиг-Холщайн ѝ наложи условна присъда от две години. Ирмгард Ф. подаде жалба срещу решението. Днес тя бе официално отхвърлена.

Съучастие в убийството на хиляди хора

99-годишната Ирмгард Ф. е призната за виновна за съучастие в убийството на над 10 500 души. Според обвинителния акт тя е работила като стенографка за коменданта на концентрационния лагер Щутхоф от 1943 до 1945 година. По това време тя е била на възраст между 18 и 19 години. Поради това процесът срещу нея се гледа от съдебен състав за дела срещу непълнолетни.

Ирмгард Ф. - кадър от процеса през 2022Снимка: Christian Charisius/dpa/picture alliance

„Съжалявам за всичко, което се случи. Съжалявам, че по това време бях в Щутхоф. Това е всичко, което мога да кажа“, каза по време на процеса преди две години Ирмгард Ф.

В рамките на процеса, започнал на 30 септември 2021, съдът изслуша като свидетели осем от общо 31 ищци. Оцелелите от лагера разказаха за страданията и масовата смърт в концентрационния лагер Щутхоф.
Над 65 000 загинали в Щутхоф

По време на Втората световна война в лагера Щутхоф са затворени над 100 000 души при ужасни условия - много от тях са евреи. Според историците там загиват около 65 000 души.

Повечето хора в лагера умират от епидемии, изтощение и насилие. Имало е обаче и газова камера, както и съоръжение за разстрелване.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    0 -1
    22:42, 21 авг 2024
    Трябвало е да избият не обикновените хора, а силните еврейски /и не само, бивало е всичките 13 броя/ фамилии, които управляват света оттогава. Те и сега са за изтребване с цялото им домочадие. Хубаво, че оня рептил бабата взе че пукяса. Ако беше станало, сега противния Хампарцумян нямаше да го има да ни дава тъпи акъли.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини