Изложба отбелязва обявяването на Батановци за град преди половин век

Изложба по повод 50-годишнината от обявяването на Батановци за град ще бъде показана през септември, съобщиха от кметството.

Батановци е вторият град в рамките на община Перник. На 17 септември 1974 г. тогавашното село е обявено за град. Оттогава празникът на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, е двоен празник за местните жители.
 
Експозицията, която е в процес на подготвяне, ще е съставена от десет табла с текст и снимки, които разказват за богатото минало на града. Информацията към тях е на историка Симеон Мильов, а над графичния дизайн работи художничката Гергана Николова.

Сред интересните моменти в изложбата ще е представянето на герба на Батановци, изработен през 1982 година от художника Велизар Димов (1954-2005). Символът вплита в себе си културното и историческо наследство на града.

Изложбата ще разкрие и друг значим исторически факт. Той е свързан с това, че през 1565 година в скрипторията на Батановския манастир „Успение Богородично“ е направен препис на Четвероевангелие. Илюстрованият ръкопис е с впечатляваща украса, а буквата „Б“ въвежда в разказа на Евангелието на Йоан.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини