Русия и Китай минават на бартерни сделки

Заради западните санкции и проблемите с банковите преводи Русия и Китай могат да минат на бартерни сделки през есента, съобщи Reuters, позовавайки се на три източника в сферата на търговията и финансовите услуги. Най-напред това ще  се случи в търговията със селскостопански стоки.

Ако схемата се реализира, това ще е първият бартер между Китай и Русия от 30 години насам, отбелязва агенцията. От подобни схеми двете страни се отказаха заради развитието на банковите плащания.

Проблемите с плащанията бяха ключов въпрос при обсъжданията по време на визитата на руския президент Владимир Путин в Китай през май. Оттогава руските компании започнаха да използват за плащанията малки, регионални китайски банки, активността на които е сложна за проследяване извън пределите на Китай, но това не реши напълно проблема. След като през юни САЩ разшириха вторичните санкции, разплащанията между Русия и Китай станаха практически невъзможни, дори в юани. Транзакциите или се замразяват, или силно закъсняват, писа Bloomberg. В края на юли източник на „Комерсант“ каза, че около 80% от платежите от Русия в Китай в юани се връщат обратно заради опасенията на китайските банки да не попаднат под вторичните санкции. Заради всичко това китайският експорт в Русия през първото тримесечие падна с 16%.

Междувременно, в средата на юли китайските доставчици започнаха да изискват износът на стоки за Русия да се извършва през трети страни, каза Алексей Порошин, генерален директор на First Group JSC, пред „Известия“. На първо място това се отнася за стоки, които са включени в забранителния списък като електроника, потвърди представителят на Opora Russia в Китай Илона Горшенева-Долунц. По думите й обаче има и случаи със стоки, които не са в този списък.

Първоначално доставчиците направиха някои отстъпки, но сега ситуацията се влошава - някои купувачи са поставени пред свършен факт, отбеляза Алексей Разумовски, търговски директор на компанията Impaya Rus. Тези доставчици, които нямат възможност да приемат плащания от руски компании чрез китайски банки, искат да доставят стоки през трети страни, за да имат документи, че не изнасят за Русия, казва Екатерина Кизевич, главен изпълнителен директор на компанията вносител Atvira.

Маршрутите за доставка на стоки през трети страни все още не са „тествани“ и е необходимо време, за да бъдат разработени, така че да няма затруднения с транспортирането, добави Кизевич. Бизнесът търси алтернативни начини, но това води до допълнителни разходи, защото трябва да се плащат комисионни на посредниците. Това води до повишаване на крайната цена на стоките и като следствие до намаляване на обема на вносната продукция.

Проблемите с платежите през банки на „приятелски страни“ се появиха през 2023 г., но се задълбочиха през 2024 г. Нарушителите са заплашени с добавяне в списъка с блокирани SDN или ограничения на кореспондентските сметки в американски кредитни институции.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини