Всичко, което трябва да знаете за епидемията от маймунска шарка

Световната здравна организация обяви маймунска шарка за извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение - нов вариант на вируса е предизвикал епидемия в Централна и Западна Африка и се е разпространил в Швеция

Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация за общественото здраве с международно значение във връзка с продължаващото огнище на маймунска шарка - наричана и мпокс (mpox) - в Централна и Западна Африка. За втори път в рамките на две години болестта се разпространява достатъчно, за да предизвика подобна декларация от страна на СЗО. На 15 август шведски здравни служители потвърдиха случай на първото известно заразяване извън Африка с щама на маймунската шарка, който понастоящем е причина за епидемията.

Какво представлява маймунската шарка?

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който принадлежи към същото семейство като това, което причинява дребна шарка. То се разпространява редовно сред животни в Централна и Западна Африка, като гризачи и маймуни, но понякога се прехвърля и върху хора, предизвиквайки малки епидемии.

Съществуват две различни линии на маймунската шарка: клад I и клад II. Клад I се свързва с по-тежко заболяване и по-висок риск от смърт. Подтип на клад I, наречен клад Ib, е двигател на настоящото огнище, докато глобалното огнище на маймунска шарка през 2022 г. и 2023 г. е било предизвикано от подтип на клад II.

Засега няма доказателства, които да сочат, че клад Ib е по-опасен от оригиналния щам клад I, заявява Йонас Албарназ (Jonas Albarnaz) от Института Пирбрайт във Великобритания.
Колко случая на маймунска шарка е имало през 2024 г.?

Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщават към 13 август, че има повече от 17 000 предполагаеми случая на територията на континента. „Това е само върхът на айсберга, когато вземем предвид многото слабости в наблюденията, лабораторните изследвания и проследяването на контактите“, се казва в изявлението на агенцията.

По данни на СЗО само в Демократична република Конго досега са регистрирани 15 664 случая и 537 смъртни случая. Това надхвърля общия брой, наблюдаван през 2023 г., според изявление на Тедрос Адханом Гебрейесус от СЗО от 15 август.

Къде е открита маймунската шарка?

Настоящото огнище е възникнало в малък миньорски град в Демократична република Конго. Вариантът на маймунска шарка вече се е разпространил в най-малко 11 други африкански държави, включително четири, които досега не са съобщавали за случаи на заболяването: Кения, Руанда, Бурунди и Уганда. Маймунска шарка е открита и при един човек в Швеция.

Каква е преживяемостта при маймунска шарка?

Докато повече от 99,9 % от хората, които се разболяват от клад II, оцеляват, при огнищата на маймунска шарка от клад I умират до 10% от заболелите. Децата и хората с отслабен имунитет или бременните са особено уязвими към тежко заболяване.

Какви са симптомите на маймунска шарка?

Първият симптом на маймунската шарка обикновено е обрив, който започва като плоска рана и след това се развива в мехур, който може да е сърбящ или болезнен. Обривът обикновено започва по лицето, след което се разпространява по тялото и обхваща ръцете и краката. Хората могат да получат лезии и в устата, по гениталиите или ануса.

Обривът и раните обикновено продължават между две и четири седмици и често са придружени от други симптоми като висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, умора и подути лимфни възли. Симптомите обикновено започват в рамките на една седмица след заразяването с вируса, но могат да започнат от един до 21 дни след излагането на вируса. Някои хора обаче могат да се заразят с вируса, без да изпитват симптоми.

Как се разпространява маймунската шарка?

Маймунската шарка се разпространява чрез близък контакт с хора, които са болни. Обикновено това става чрез контакт „кожа до кожа“, като секс, целувка или докосване. Вирусът може да се разпространи и чрез издишани капчици и контакт със замърсени материали, като например чаршафи, друго спално бельо или остри предмети като игли. Хората остават заразни, докато всички рани не заздравеят.

Маймунската шарка може да се разпространи и чрез контакт със заразени животни, например чрез ухапване или одраскване или когато хората ги ловуват или ядат.

Младите хора и децата са най-засегнати от настоящата епидемия - тенденция, която не се наблюдаваше при епидемията през 2022-2023 г. В някои провинции на демократична република Конго децата на възраст под 15 години съставляват до 69% от предполагаемите случаи.

Как се лекува маймунската шарка?

Лечението се състои основно в овладяване на симптомите и предотвратяване на усложнения като вторични инфекции. Някои антивирусни препарати, които първоначално са били разработени за лечение на дребна шарка, в миналото са били използвани и за лечение на маймунска шарка. Резултатите от неотдавнашно изпитване на антивирусното лекарство тековиримат, което е било използвано при предишния епидемичен взрив, обаче показват, че то не е ефективно срещу вируса от клад I. Хората, които имат маймунска шарка, трябва да се самоизолират и да носят маска. Те трябва също така да избягват разчесването на раничките, което може да попречи на заздравяването им, да увеличи риска от вторични инфекции и да доведе до разпространението им в други части на тялото.

Има ли ваксина срещу маймунска шарка?

Има ваксина за маймунска шарка, която осигурява най-добра защита след две дози. Установено е също, че ваксините срещу едра шарка предпазват от маймунска шарка, въпреки че не е ясно дали някоя от тези ваксини ще бъде ефективна срещу новия вариант на маймунска шарка.

На хората се препоръчва да се ваксинират само ако са изложени на висок риск от заразяване с маймунска шарка. За хората, които не са в райони, засегнати от настоящата епидемия, рискът остава много нисък.

Държавите в Африка в момента разполагат с минимални или никакви доставки на ваксини, въпреки че оценките показват, че регионът се нуждае от 10 милиона дози, заявява Джими Уитуърт (Jimmy Whitworth) от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Източник: Everything you need to know about the mpox outbreak, New Scientist

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини