От инженер в Google до основател на Temu и най-богат в Китай

Милиардерът и създател на онлайн платформата за търговия  Temu Колин Хуанг измести краля на бутилираната вода Чжун Шаншан

  • Със състояние 48.6 млрд. долара Хуанг измести Чжун Шаншан.
  • Възходът на предприемача се дължи на променящите се навици на пазаруване в Китай.
  • Той принадлежи към новото поколение китайски милиардери, които са натрупали състоянието си предимно в областта на технологиите и не се страхуват да поемат рискове, като създават множество онлайн бизнеси.

След няколко умерено успешни начинания в областта на игрите и електронната търговия Колин Хуанг се разболява и се оттегля. Младият предприемач остава вкъщи в продължение на една година и обмисля следващия си ход. В крайна сметка през 2015 г. бившият инженер в Google създава Pinduoduo - платформа за електронна търговия, известна с продажбата на крайно евтини продукти. Бързо се изкачва в класацията на най-богатите хора в света, като в началото на 2021 г. нетното му състояние достига 71.5 млрд. долара.

Възход - падение - възход

Подобно на много от т.нар. милиардери от ковид пандемията, състоянието му се срина толкова бързо, колкото и беше натрупано - 87% за около година. Сривът при Хуанг е особено силен, тъй като забавянето на глобалната икономика заради пандемията съвпада с рязката репресия на Китай срещу частния сектор в страната.

Тогава се случи нещо изненадващо: PDD Holdings Inc. на Хуанг се завърна на сцената. Не толкова мащабно, колкото преди, но стабилно, като експанзията ѝ извън Китай под марката Temu помогна да се противодейства на трайно слабата вътрешна икономика.

В резултат на това 44-годишният Хуанг се превърна в най-богатия човек в Китай според индекса на милиардерите на Bloomberg. Със състоянието си 48.6 млрд. долара той измести Чжун Шаншан, краля на бутилираната вода в страната, председател на компанията за напитки Nongfu Spring, който заемаше първото място от април 2021 г.

Забележителният възход на Хуанг се дължи на промяната на навиците за пазаруване в Китай, след като кризата с недвижимите имоти в страната се превърна в продължително забавяне на икономиката. Той също така е първият технологичен магнат, който оглавява класацията за богатство от повече от три години, след като правителственият натиск върху частния бизнес вкара в капана конкуренти като Alibaba Group на Джак Ма. Възходът на Хуанг не минава и без проблем. Собствените му служители са недоволни от въведения наказателен работен график.

Представители на PDD не са словоохотливи и досега не отговарят на исканията за коментар на редица международни издания.

"Ма и Джеф Безос бяха корпоративни лидери в своите моменти, но времената се промениха и Хуанг постига големи успехи с различен, по-малко видим подход", казва пред Bloomberg Брок Силвърс, управляващ директор в компанията за частни капиталови инвестиции Kaiyuan Capital.

Математически вундеркинд

За разлика от учителя по английски Джак Ма, който основа Alibaba, Хуанг е представител на новото поколение китайски технологични предприемачи, които са започнали кариерата си с възможности за развитие в глобален мащаб.

На 12-годишна възраст неговият изключителен математически талант му спечелва място в елитното училище за чужди езици в Ханджоу, където е съученик с децата на политическия и социалния елит на Китай. След като завършва компютърни науки в университета в Джъдзян, през 2002 г. напуска Китай, за да следва магистърска степен в Университета на Уисконсин.

Две години след завършването си той се връща, за да помогне за създаването на "Google Китай". Основава първата си компания през 2007 г., след което я продава през 2010 г., за да създаде нова, която помага на компаниите да се предлагат на уебсайтове като Taobao на Alibaba или JD.com. Когато през 2013 г. се оттегля заради ушна инфекция, му хрумва идеята за земеделската платформа Pinduoduo, разказва предприемаческия му път Bloomberg.

Целта на PDD "не е да позволи на хората в Шанхай да се чувстват така, сякаш живеят по парижки, а да се увери, че хората в Анхуей имат кухненска хартия и пресни плодове", казва Хуанг през 2018 г. в интервю за списание Caijing. "Целта не е да бъдем евтини, а да накараме потребителите да се чувстват така, сякаш са сключили добра сделка."

Хуанг принадлежи към новото поколение китайски милиардери, които са натрупали състоянието си предимно в областта на технологиите и не се страхуват да поемат рискове, като създават множество онлайн бизнеси.

Време за Temu

Той остава предимно извън светлината на прожекторите, след като през 2020 г. се оттегля от поста главен изпълнителен директор на PDD, а през 2021 г. напуска борда на директорите като председател, тъй като Пекин започна да предприема мерки срещу китайските технологични гиганти. (Според писмо на акционерите Хуанг е заявил, че преследва лични интереси в областта на изследванията на храните и науките за живота.)

По това време представянето на PDD започва да се срива. Но предлагането на продукти от Temu извън Китай увеличи печалбата на компанията и допринесе за възстановяването ѝ.

В момента по-голямата част от успеха и богатството на Хуанг се дължат на платформата за онлайн пазаруване с отстъпки Temu, която завладя света през последните години. Temu е основана през 2022 г. от PPD Holdings на Хуанг. Бизнес моделът на Temu се основава главно на договорите на платформата с хиляди китайски доставчици, които доставят директно до клиенти в световен мащаб, без да са необходими посредници. Сравнително ниските производствени разходи в Китай в сравнение с повечето западни страни също улесняват поддържането на маржовете на Temu. Компанията също така харчи много за маркетинг в социалните медии.

През есента на 2022 г. платформата бързо се изкачи на върха на магазините за приложения в САЩ, като се насочи към уморените от инфлацията американци с евтини продукти, доставяни директно от Китай. PDD отчете около 248 млрд. юана (35 млрд. долара) приходи през миналата година, което представлява 90% скок спрямо 2022 г.

"В тази икономическа обстановка хората очевидно търсят изгодна цена за парите си, търсят ниски цени, казва Нийл Сондърс, анализатор на търговията на дребно в GlobalData Retail. Така че това е моментът да блеснат търговците на дребно като Temu."

Всичко това заедно с отпадането на политиката на нулев ковид в Китай в края на 2022 г. доведе до рязко повишаване на оценката на PDD. През ноември компанията за първи път изпревари Alibaba, за да стане втората по големина интернет фирма в Китай.

Наказателни часове работа

Главоломният растеж предизвиква внимание в Китай и в чужбина. Дори след проучване на условията на труд след смъртта на служител през 2021 г. PDD продължава да изисква от служителите да работят от 11:00 до 23:00 ч. шест дни в седмицата плюс извънреден труд. Това е разновидност на културата "996" (от 9:00 до 21:00 часа шест дни в седмицата) в индустрията, от която компании като ByteDance и Alibaba се отдръпнаха след регулаторния контрол на Пекин.

Temu направи фурор, предлагайки на потребителите, които търсят изгодни оферти, изключително ниски цени на ежедневни стоки в допълнение към многобройни промоции. Платформата се превърна в основен канал за покупки сред потребителите, подчертавайки позицията си на ключов играч на пазара за електронна търговия.

През март Temu стана най-големият рекламодател в Meta, след като само през 2023 г. е похарчила близо 2 млрд. долара за реклама. През април платформата се опита да предизвика гиганта в електронната търговия Amazon с разширяването на своя пазар за продавачи със складове в САЩ в опит да съкрати времето за доставка, което разчиташе на поръчките от складовете му в Китай.

Но подобно на всички силни конкуренти, в края на юни Amazon обяви, че планира да пусне нов електронен магазин, предлагащ евтини стоки като дрехи и аксесоари за дома, които ще бъдат осигурявани от китайски продавачи.

Възходът на Temu очевидно разтърсва търговията - това е добре за потребителите на евтини дрехи и стоки и притеснително за конкурентите на китайската платформа.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини