Кирил Стоев: Младите хора на Радомир са наши партньори

    Кирил Стоев: Младите хора на Радомир са наши партньори
    Това каза кметът Кирил Стоев по време на откриването на първата по рода си кръгла маса под наслов „Младежи в действие“. Форумът се организира от Община Радомир и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по повод Международния ден на младежта.
    „Вярвам в огромния потенциал, който имат младежите в Община Радомир.
    Самият факт, че в този горещ августовски ден сме се събрали и обсъждаме реализирането на младежките политики в Община Радомир, създаването на нови правила и отварянето на Консултативния съвет за младежка политика за всички младежки НПО-та, неформални групи, ученически парламенти и институции, работещи с млади хора, само по себе си говори за голямата енергия, която имат младежите в Радомир. В мое лице вие ще срещате партньор за реализиране на всички идеи и инициативи, които развиват младите хора“, заяви кметът на Община Радомир Кирил Стоев.
    Основният акцент на днешната среща бе стартирането на Консултативен младежки съвет, в който могат да вземат участие младежи на възраст между 15 и 29 години.
    Мисията му е да представлява интересите и гледните точки на младите хора в Радомир и да работи в тясно сътрудничество с местните власти, за да подобри условията за живот, възможностите за развитие и цялостната жизнена среда за младежите в града. Консултативният съвет за младежка политика е колективен, постоянно действащ обществен консултативен орган по въпросите на младежта към Кмета на Община Радомир.
    Водещ на срещата бе заместник – кметът и председател на МКБППНМ Станислава Генадиева, която презентира и проекта за нов правилник. Документът е предоставен на сайта на Общината за публично обсъждане и присъстващите имаха възможност да изразят становище по ключови въпроси. „Екипът ни ще направи всичко възможно младите хора в Радомир да бъдат активни участници в обществения живот с гражданска позиция, не просто да присъстват в документите на Общината“, заяви Генадиева, която има и дългогодишен опит в сферата на младежките политики.
    Участие в кръглата маса взеха председателят на ПК „Спорт, работа с деца и младежи, туризъм“ в Общински съвет – Радомир, Владимир Димитров, директорът на Международен младежки център – Перник, Радост Раданова, основателят и изпълнителен директор на фондация „Солидарност в действие“, Маги Назер, представителите на Институт по Екологично строителство“ Добромир Машев и Борислав Славчов, директорът на ЦПЛР – ОДК, Тони Кирилов, директорът на ОИМ – Радомир Евгения Атанасова, специалисти и експерти, работещи с младежи. Сред гостите на събитието бе и журналистът и общественик Христо Райков, който сподели за дейността на Общински младежки съвет – Радомир през 2004г.
    „Важно е това, че общината подкрепя младите хора. Всеки един млад човек има право на овластяване и това, че младежите срещат в лицето на местната власт свой партньор е прекрасно“, заяви Радост Раданова, директор на Международен младежки център – Перник. Тя представи дейността на центъра и заяви готовност за бъдещи срещи, обмяна на опит и споделяне на възможности по отношение на развитие на доброволчеството в региона.
    Една от основните теми, върху която беше поставен фокусът по време на дискусията бе необходимостта от по-добро сътрудничество между младежките организации и местните власти за справяне с проблемите, пред които са изправени младите хора. Участниците призоваха за повече инвестиции в програми и проекти, насочени към младежта, както и за създаване на среда, която насърчава предприемачеството и иновациите сред младите хора.
    В рамките на дискусията двете неправителствени организации споделиха, че в момента в селата Друган и Долни Раковец има младежи от 6 различни държави, които се запознават с местната общност и участват в различни доброволчески инициативи.
    Като важни за младите хора теми, по време на дискусията бяха посочени образованието, заетостта, спорта, културата и доброволчеството. Те споделиха своите виждания относно настоящите предизвикателства и възможности, както и предложения за подобрения и инициативи, които биха могли да бъдат реализирани на местно ниво. Присъстващите изразиха готовност на следващ етап да участват в разработването на конкретна програма за развитие на младите хора, за да заявят ясно интересите и нуждите си в нея.
    Кръглата маса завърши с ангажимент от страна на Община Радомир и МКБППМН да осигурят платформа за постоянен диалог между младите хора и отговорните лица, като гарантира, че гласът на младежите се чува и подобни инициативи са важни за формирането на местни политики за младежта.

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини