Пожарите в Гърция са извън контрол, в сила е червен код за опасност

В Гърция е в сила червен код за опасност заради така наречените „мега-пожари“. Огънят има пет фронта. Евакуирани са повече от 8 населени места.

В потушаването на пожарите участват 500 пожарникари със 152 автомобила и 16 екипа горски, доброволци и жители. 29 летателни апарата започнаха да гасят от въздух рано тази сутрин.

35-километров фронт гори неконтролируемо, пренесе се към планината Пендели и тръгва към северните квартали на Атина. Евакуирани са детската болница в Пендели и 414-та Военна болница.

Според кмета на Маратон - Сергиус Циркас, който говори пред държавната ЕРТ „това е библейска катастрофа“. Материални щети са нанесени по реколта и по къщи.

В неделя беше евакуиран детски летен лагер в селището Граматико, родителите не могат да стигнат до децата си заради блокирани пътни артерии.

Освен това два района близо до Атина бяха евакуирани, тъй като огънят застраши близките къщи. Много общини затвориха паркове и гористи местности, като входовете се охраняват с полиция. Военни патрулират в планинските и горски райони.

Днес и в следващите дни се очаква горещо и сухо време и силни ветрове – на места с пориви до 90 километра в час.

В готовност са още бреговата охрана, горските стопанства, доброволчески групи, енергийни дружества и гражданска защита.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини