19 ден гасят пожара на границата с Гърция, ново огнище се прехвърли у нас

Вятърът разпалва вече угасени пламъци

Самолетите от Испания, които пристигнаха в България, се включват в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Ново огнище от пламъците в планината Славянка премина на българска територия и разшири периметъра на огъня от наша страна.

Ситуацията се влоши – на 1 км от западния фронт, където бяха ограничили периметъра с противопожарна просека, от гръцка страна навлезе нов пожар в територия с бързо горящи хвойни. От днес разпределяме целия наличен ресурс на два фронта“, каза Пламен Поюков, директор на горското стопанство в Катунци, по БНР.

Огънят на източния фронт не спира. Вятърът и високите температури разпалват и вече угасени огнища. И днес пожарникари, военни, горски и доброволци ще се борят с пожара, който продължава да гори 19 ден.

Намира се на няколко километра от населени места, но на този етап няма опасност за жителите им.

От ЮЗДП ще включат днес и специализирана техника - камион ЗИЛ с помпа с високо налягане и с по-тънки маркучи, с дълга линия около 800 метра, ще помогне за справяне с денивелацията, съобщи бТВ.  

В Сенокос ситуацията остава спокойна. Продължава да се обхожда периметърът и да се правят допълнителни ивици. Все още има тлеещи огнища, но те са във вътрешността на терена, информира БНТ.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини