Празнични литургия и освещаване на грозде в Хасково на Преображение Господне

    Днес православна църква празнува един от най-светлите празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с явяването на Иисус Христос пред трима от най-близките му ученици.

    За да укрепи вярата на Петър, Иаков и Йоан - Иисус Христос решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава. Изкачил се с тях на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. За всички вярващи християни Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда.

    Тази сутрин в хасковската църква „Св. Архангели Михаил и Гавраил“ беше отслужена празнична света литургия. Ритуалът беше воден от отец Златко. Отец Никола пък освети грозде, което беше донесено от миряни, дошли да запалят свещ и да се помолят в храма.

    На днешния ден - 6 август 2024 г. - имен ден празнуват Сотир, Спас, Христин, Христина, Християн, Християна, Христо, Сияна, Светлин, Светла.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини