Израелската армия уби високопоставен служител на Хамас в Газа

Високопоставен представител на правителството на Хамас в ивицата Газа бе убит при израелски въздушен удар, информира Асошиейтед прес. Според израелските власти той е бил замесен и във военни дейности.

Хамас потвърди, че Абдел Фатах аз Зариай е бил ликвидиран заедно с майка си при удар вчера. В своето траурно изявление групировката го идентифицира като заместник-министър на икономиката и заемащ други „почетни длъжности“, без да даде повече подробности.


Израелските военни идентифицираха убития като министър на икономиката и изтъкнаха, че той е работил в производствения отдел на военното крило на Хамас. Израелските сили твърдят, без да предоставят доказателства, че той е бил замесен в заграбване на хуманитарната помощ, която влиза в Газа, и разпределянето ѝ за военни цели.


Припомняме, че Хамас взе властта в ивицата Газа през 2007 г. след седмица на смъртоносни сблъсъци със силите, лоялни на подкрепяната от Запада палестинска автономна власт, доминирана от светската партия „Фатах“.


Хамас създаде свое правителство с министри и десетки хиляди служители, които предоставят услуги на гражданите. Групировката разполага и с полицейски сили.


Правителството на Хамас до голяма степен се разпадна след избухването на войната, предизвикана от нападението на радикалното терористично формирование в Израел на 7 октомври, но групировката все още упражнява контрол на терен, посочва Ройтерс.

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини