Северна Корея разположи 250 ракетни установки на южната си граница

Северна Корея разположи 250 пускови установки за балистични ракети на южната си граница, предаде АФП. Лидерът Кин Чен Ун определи оръжията като „мощен меч“ за защита на суверенитета си, съобщиха държавните медии.

Мобилните пускови установки в маслиненозелен цвят бяха показани по време на специалната церемония по „прехвърлянето“ им в столицата Пхенян на 4 август, обяви официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA).

„Ракетните установки са съвременно тактическо оръжие за нападение“, бе цитиран Ким да казва в речта си.

За първи път Северна Корея оповестява мащаба на трансфер на оръжие към граничните си части, каза Хан Куон-хи от Корейската асоциация за изследване на отбранителната индустрия.

„Всяка установка е предназначена за четири ракети“, заяви Хан.

Той добави, че „доставката на оръжия за Пхенян за Москва може да е попречила на капацитета на Севера да произведе 1000 ракети“.
Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от години насам, като Севера увеличава опитите с оръжия и бомбардира Юга с балони, пълни с боклук.

В отговор Южна Корея възобнови пропагандните предавания по границата, преустанови военното споразумение за намаляване на напрежението и възобнови ученията с бойни стрелби в близост до границата.

Тази година Пхенян обяви Южна Корея за свой „главен враг“, изхвърли агенциите, посветени на обединението и работата с хората, и заплаши с война заради „дори 0,001 мм“ териториално нарушение.

Ким отбеляза, че представянето на новите оръжия в момент, когато страната се възстановява от щетите от наводненията, е „проява на твърдата воля на нашата партия да продължи с укрепването на отбранителните способности“.

В края на юли северните райони на ядрената страна бяха засегнати от проливни дъждове. В доклад на южнокорейска медия се твърди, че е възможно да са загинали до 1500 души.

Ким се нахвърли срещу тези съобщения. Той ги отхвърли като „клеветническа кампания, целяща да ни опозори и да накърни имиджа на Севера“.
Северът заяви, че в района на Синуиджу, който според Пхенян е претърпял „най-големи щети от наводненията“, няма жертви.

Той твърди, че севернокорейските военновъздушни сили са спасили над 5 000 души, като около 4 200 от тях са спасени с хеликоптер в рамките на няколко часа.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини