Важно за шофьорите: Дават повече време за колите да покрият нормите за вредни емисии

Срокът за отстраняване на нередности по автомобила да бъде удължен на 30 дни и самият автомобил да не спиран от движение. Такъв вариант обмисля да предложи служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, предаде Нюз.бг.

От 22 юли данните от измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи се въвеждат автоматично по електронен път в системата на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Така се оказа, че колите, които не покриват нормите, автоматично се спират от движение. Старите бензинови автомобили се очаква да имат най-много проблеми в това отношение.


В петък премиерът Димитър Главчев заяви, че проблемът е в качеството на горивата и там трябва да се засилят проверките.


И министър Гвоздейков подчерта, че прагът на вредните емисии не може да се промени, тъй като са по директива.


„Това, което можем да направим, за да облекчим притеснението на хората, е автомобилите, които имат проблем с изгорелите газове, да не се третират като опасни. Да влязат в категория „значителни“, тъй като не застрашават пряко безопасността на движението по пътищата“, обясни Гвоздейков пред Нова телевизия.


Във връзка с освобождавенто от длъжност на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИАА) Борислав Муеров, министърът посочи: „Няма достатъчно инициатива, креативност, отговорност, информираност“.

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини