Протестът на Светлана Каменова – знакът Х

Скандалният двубой между българската боксьорка Светлана Каменова и Лин Ю Тин влезе в международния новинарски обмен. Причината е, че тайванката стана известна с проваления тест за определяне на пола миналата година, но беше допусната до участие на Игрите от МОК.
 
BBC Sport не подмина протеста на българката Светлана Каменова, която видимо разочарована, напусна залата, правейки жест с пръсти X и казвайки „Не, не“. Най-вероятно знакът е символ за X и Y хромозомите при различните полове (жените имат две Х хромозоми, а при мъжете има и Y хромозома - бел.ред.).
В публикацията, се съобщава още, че 34-годишната българка претърпя поражение с единодушно съдийско решение, но след двубоя треньорът ѝ Борислав Георгиев обяви, че Лин не е трябвало да бъде допускана до състезанието.
Подобно на алжирката в полусредна категория Имане Хелиф, която също продължи напред, на Лин беше позволено да състезава при жените в Париж.
 
В интервю за BBC Sport главният изпълнителен директор на Mеждународната боксова федерация (IBA) Крис Робъртс обяви, че мъжки хромозоми XY са открити и в "двата случая".
Международният олимпийски комитет (МОК), който управлява бокса на Олимпиадата, изрази съмнения относно точността на тестовете и по-рано тази седмица обяви, че "никога не е имало съмнение", че двете боксьорки са жени.
 
„Не съм медицинско лице, което да казва дали Лин може да се състезава, или не тук, но когато тестът покаже, че той или тя има Y хромозома, тя не трябва да е тук“, каза треньорът на Станева Борислав Георгиев пред BBC Sport.
 
Лин ще се изправи срещу туркинята Есра Йълдъз Кахраман на полуфиналите в сряда. Дори и да загуби, тя ще вземе бронзов медал.
 
Лин и Каменова се срещнаха на четвъртфиналите на миналогодишното Световно първенство, като Лин спечели, преди да бъде дисквалифицирана. В резултат Станева спечели бронзов медал.
 
Тогава от IBA обявиха, че Лин "не е успяла да изпълни критериите за участие в състезанието за жени, както е определено и изложено" в правилата.
Източник: gong.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Вя
    Вяра
    1 0
    11:28, 5 авг 2024
    Потресаващото е, че не се реагира с категорично "не" докато на спортистки, хванати с малшанс /допинг/ се отнема цялата кариера. Ако джендър-лобито е ТОЛКОВА СИЛНО, нима държавите са слаби да откажат участие, като знак на протест?

    Ако помните, някои държави не участваха на олимпиадата в СОЧИ понеже от русия не пускаха хомосексуалисти. Да речем, принципна позиция, да ребем - правилна. Но е факт ч емнозина порпуснаха ЦЯЛ ОЛИМПИЙСКИ СЕЗОн и милиони от реклами, да са защитят хомо-общността.

    Сега кой ще защити ЖЕНИТЕ? Никой, очевидно е. Двен стандарт.

    И не, въпросът не е да защитаваме Русия, аз лично не съм й фен, нито на междунаодната й и вътрешна политика.

    Въпорсът е да се УСЕТИМ че идеологията на извращението, което ще ни направи НЕЧОВЕЦИ настъпва, овладяло корумпирани политически лобита, които и не схващат в ЧИИ РЪЦЕ са оръдие.

    Дръжте се, и се борете за Естеството си, българи. Който върви срещу ТВОРЕНИЕТО върви към гибел, той и децата му.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини