Небрежният стрелец от Турция, в когото Олимпиадата се влюби

Аз съм роден стрелец, защо ми е екипировка. Това казва 51-годишният Юсуф Дикеч от Турция – небрежният стрелец, който застана пред мишената без очила и тапи за уши, със смачкана тениска и ръка в джоба. Но взе с лекота сребърния медал на Олимпиадата в Париж. Впечатляващото му хладнокръвие накара мнозина да се страхуват, мислейки го за наемен убиец.  

За отрицателно време Юсуф стана световна сензация и се превърна в мем герой, сравняван с Джоун Уик, Джеймс Бонд, Хитмен и куп други филмови герои.

На състезанията по стрелба спортистите обикновено носят очила - за намаляване на отблясъците, и шумозаглушаващи слушалки. Но Дикеч изглеждаше така, сякаш е отишъл на стрелбището след работа, за да разпусне стреляйки. Затова и не случайно на някои от меметата до него зевзеците са сложили халба бира. Мъжете го нарекоха Бащата на олимпиадата, а жените - Небрежния пич.

Юсуф се представи в тандем с 24-годишния Севвал Тархан. Те стреляха с въздушен пистолет от десет метра. Сръбската двойка Зорана Арунович и Дамир Микеч зае първо място, а Ману Бхакер и Сарабджот Сингх от Индия спечелиха бронзовия медал.

Среброто в Париж беше първият олимпийски медал за Дикеч, който се състезава за Турция от 2008 г., като страна досега никога не е имала медал в спортната стрелба.  

Юсуф е участвал в 5 олимпийски игри, като най-странното е, че никога не е имал треньор. Самоук е, като най-големият му успех е 13-ото място на Олимпийските игри през 2012 г.

"Ако имах треньор, щях да спечеля медал още на втората си олимпиада. Треньорът има голям принос. Той те наблюдава по-добре. Гледа стойката ти, обръща внимание на недостатъците ти, прави ти програма за обучение ", казва Дикеч.

Той започва да се занимава с този спорт на 28 години, когато е  ефрейтор в Главното командване на жандармерията на Турция. Ерген е, има дъщеря, а танците са неговото хоби.

Панталони, обувки, лещи не ми трябват. Фокусирам се и стрелям с отворени очи. Талантът и успехът са важни детайли тук. Моята техника на стреляне е една от редките в света. Дори съдиите са изненадани. С тази техника на стрелба съм спечелил много златни медали, споделя легендарният вече стрелец.

Дикеч, който не използва често социални мрежи, разбира, че е предизвикал фурор в интернет със снимките на емблематичната си поза, благодарение на неговите приятели. Изненадал се, че е толкова коментиран онлайн.

В интервюта за турски медии споделя, че на пръв поглед изглежда спокоен, но по време на стрелбата в него е бушувала буря.

"Тази стойка не я заех нарочно. Просто си сложих ръката в джоба, за да може тялото да е по-стабилно и балансирано, докато стрелям. Казах на приятелите си: "Не можеш да станеш шампион, като държиш ръката си в джоба." Сега ми изпращат съобщения, в които пиша: "Имаш медал с ръка в джоба."

След като се превърна в интернет сензация тръгнаха най-различни версии защо Юсуф стреля. Най-популярната е, че страстта му към спорта тръгва след разгорещен спор с бившата му жена. Носят се и слухове, че работи като механик в малък гараж в Истанбул. Но всичко това е далече от истината.

Юсуф Дикеч е роден на 1 януари 1973 г. в Гьоксун, област Кахраманмараш. Той е военнослужещ в Главното командване на жандармерията с чин първи сержант.

Днес мрежата е категорична: "Той е първият спортист в историята, който е запомнен като победител, а не като подгласник."

Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Вя
    Вяра
    1 0
    11:33, 5 авг 2024
    Хората припознаха в него НОРМАЛНОСТТА.
    Изтощени сме от технологични, допингирани и откровено извратни състезатели, или от победи, бутни в ръцете им от политическа конюнктура. Човекът отиде, стреля, улучи. Това е.
    Да е жив и здрав.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини