България е на челни места в класацията по горски пожари в ЕС за 2024 г.

България е на челни места в класацията по горски пожари за 2024 г., изготвена от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS). на първо място е Кипър, но непосредствено след това се нарежда нашата страна. 
Последните статистически данни за горските пожари в България разкриват тревожна тенденция, твърдят от Асоциация „Общински гори“.
Страната обикновено преживява около 600 горски пожара всяка година. Тези инциденти годишно засягат средно около 10 000 хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 милиона евро.
Според доклади на Европейската информационна система за горски пожари през първите години на XXI век повече от 100 000 хектара от горите в България са засегнати от пожари.
2007 г. и 2000 г. са били най-лошите в историята на българските гори. През 2007 г. са регистрирани 1479 горски пожари и 43 000 хектара изгорели гори, а през 2000 г. - 1710 горски пожара и 57 406 хектара изгорели гори.
Проблемът е, че тази година вероятно ще е най-лошата за нашата гора. Според доклада на EFFIS за 2022 г. основните причини за горските пожари в България са:
По небрежност са предизвикани 321 пожара (62%)
Поради палеж — 16 пожара (3%)
По естествени причини — 21 пожара (4%)
По неизвестна причини - 158 пожара (31%)
Допълнителни статистически данни, събирани между 1970 г. и 2005 г., показват, че вредни практики в земеделието, електроразпределението, небрежността са се запазили в продължение на десетилетия, което показва дългогодишна уязвимост на горите от пожари.
Тези данни подчертават спешната необходимост от всеобхватни стратегии за предотвратяване на пожари и устойчиво управление на горите, за да се смекчи това екологично предизвикателство.
Към това можем да прибавим и пасивно поведение на българските власти и отговорни институции за борбата с горските пожари, пише в доклада на Асоциация „Общински гори“.
По тяхна експертна оценка приблизително 40-50% от горите в България попадат във високорисковата категория за горски пожари. Това според тях подчертава спешната необходимост от проактивни мерки за управление на горските ресурси и засилване на стратегиите за предотвратяване на пожари. 
Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини