Калифорнийска компания разработва иновативен охлаждащ материал за сгради

 Калифорнийска компания разработва материал, който може да охлажда нещата, като изпраща топлина в дълбокия космос, разказва Voice of America (VOA).

Тези материали изглеждат като слънчеви панели, но системата, която се инсталира на покрива на сградите (супермаркети например), ще работи съвсем различно. По този начин това ще помогне за охлаждане на магазина вътре.

Технологията се възползва от „радиационното охлаждане“ - природен феномен, който не изисква допълнителна енергия.

През деня слънчевата топлина се поглъща най-вече от обектите на Земята и атмосферата. Фолиото, покриващо тези панели, е проектиран да насочва топлината през прозорец дори в най-горещите дни.

"Фокусира инфрачервената или топлинната енергия на даден обект и я излъчва в тази много специфична дължина на вълната към горните слоеве на атмосферата. Панелите съдържат течност, която материалът охлажда до близо 5 градуса по Целзий", казва Джоел Рински, инженерен експерт.

Студената течност се насочва към хладилната система на сградата, за да се повиши ефективността. Единствената енергия, която този процес използва, захранва малка помпа за циркулация на течността. Системите SkyCool спестяват на типичен собственик на магазин за хранителни стоки от 15 до 20% от разходите му за охлаждане, отбелязва Voice of America (VOA).

Технологията за охлаждане може да има много приложения. Проект в Индия инсталира фолиото върху количките на продавача, като понижава температурата на околната среда и помага за запазването на плодовете и зеленчуците по-дълго.

Компанията също така работи върху покривен материал за сгради в развиващия се свят, които нямат климатик. „Ако успеете да охладите тези сгради без електричество, без вода и да ги накарате да достигнат комфортна вътре температура, това има потенциала да спаси животи и драстично да увеличи производителността по света, казват специалистите в областта.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини