Последните желаещи за правителство - БСП и ИТН, се срещнаха в парламента

Днес парламентарната група на „Има такъв народ“ продължи кръга срещи за третия мандат с БСП. Двете групи, които най-активно настояваха да се сформира „експертно“ (БСП) и „техническо“ (ИТН) правителство, се обединиха в някои от приоритетите си.

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов посрещна БСП с думите, че те са другата формация в Народното събрание, която е казвала, че от кризата може да се излезе само с експертно правителство, което не е „ярко партийно“.

Йорданов каза, че е нормално между ИТН и БСП да има различия, но че по време на криза е нужно да се търсят общите неща в програмите на партиите, за да се излезе от нея.

Лидерът на групата на БСП Борислав Гуцанов каза, че те подхождат с „огромно уважение“ към тази среща и че третият мандат не е като първия и втория - по думите той е „спасителен“, но за да стане това е нужно да се загърбят „партийните егоцентричия“.

ИТН представиха своите приоритети отново - продължаване на съдебната реформа; ограничаване на правомощията на главния прокурор; промени в НПК и административно-процеусалния кодекс; нов Наказателен кодекс; балансиран държавен бюджет; запазване на плоския данък; устояване на евроатлантическата позиция на България; развиване на възможностите за енергийна диверсификация; активно сътрудничество с НАТО и ЕС; приемане на законите, нужни за получване на втория транш по ПВУ.

БСП заявиха, че е редно да се говори и за изграждането на поне още един мост над река Дунав. Борислав Гуцанов подчерта, че ИТН и БСП са „на една вълна“, когато се говори за инфраструктура.

Утре парламентарната група на ИТН ще се срещне с „Възраждане от 13 часа, след което и с „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) от 16:30. Срещата с най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС, остава за събота в 11 часа.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини