Русия се заканва да свали първата партида F-16 за Украйна

Русия е готова да свали първата партида пристигнали в Украйна изтребители F-16, които не са панацея за армията на Киев, обяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Първата доставка на изтребители F-16 от съюзниците пристигна в Украйна - добре дошла стъпка, която може да увеличи способността на разкъсваната от война страна да отблъсква руските атаки, написа вчера Bloomberg, като се позовава на запознати с въпроса анонимни източници.

Литовски и американски официални представители също потвърдиха, че Украйна е получила първата партида дългоочаквани самолети, които са оборудвани с 20-милиметрово оръдие и могат да бъдат въоръжавани с бомби и ракети.

Песков отказа да коментира появилата се в медиите информация, че в най-близко бъдеще предстои размяна на затворници между Русия и САЩ.

Признаците, че е възможно да предстои мащабна размяна на затворници между Русия и Беларус, от една страна, и САЩ, Германия, Словения и Великобритания, от друга, се увеличиха вчера, когато няколко руски дисиденти и активисти изчезнаха от затворите, в които излежават присъдите си, посочва Ройтерс. Вчера Франс прес отбеляза, че според техни роднини и неправителствени организации са били прехвърлени на неизвестно място.

Днес и The Moscow Times пише, че Русия може да прехвърли на Запада 20-30 политически затворници и журналисти в замяна на свои агенти и разузнавачи. Изданието се позовава на източник, пожелал анонимност заради деликатния дипломатически въпрос.

В размяната, която може да се окаже най-голямата след Студената война, ще участват САЩ и Германия. Списъкът на лицата, подготвяни за размяната, включва няколко категории: хора, свързани с Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, американски граждани и група руснаци, осъдени за военни фалшификации. Сред подготвяните за размяна са много жени, възрастни мъже, както и значими затворници като Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, пише изданието.

Много е вероятно в списъка за размяна да попадне и Еван Гершкович, журналист от The Wall Street Journal.

„Това е, за което го взеха“, казва източникът. Но все още няма информация дали руският журналист Иван Сафронов, който беше осъден за държавна измяна, е включен в списъка за размяна.

„Все още не коментирам“, посочи Песков.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини