Фотоволтаиците произвеждат повече ток от АЕЦ Козлодуй, през деня

Днес, 5-ти август, към 12 часа ЕСО (Енергийния системен оператор) отчита, че производството на електроенергия от ФЕЦ (фотоволтаични електроцентрали) е 43,3% от цялата произведена електроенергия към този момент в страната. Тези 43,3% се равняват на 2539 MW, а в същия момент АЕЦ Козлодуй, работеща на пълен капацитет с двата си ядрени реактора 5 и 6, произвежда 34,5% от електроенергията в България, равняваща се на 2023 MW.

ФЕЦ и АЕЦ към този момент произвеждат зелена енергия, като това е 77,8% от произведената на територията на страната, а делът на въглищните кондензационни централи е 14,5% или 852 MW. Според данните от ENTSOE, работещите въглищни мощности в България към този момент са ТЕЦ "Марица Изток 2",   ТЕЦ "Бобовдол" и ТЕЦ "Гълабово".

Произвежданата в този момент електроенергия в България е близо 6000 MW, в което се включват и останалите производства. Нужната електроенергия в страната е 4100MW, а останалите количества близо 2000 MW се изнасят в посока всички съседни на България държави.

Прегледахме и исторически данни за същия часови диапазон на същата дата за предходните 3 години в отношение на произведена електроенергия от слънчеви панели, съпоставяйки я с произведения ток от изгаряне на въглища.

От данните виждаме прогресивното покачване на произведената енергия от слънце и намаляването на дяла на тази от изгарянето на въглища, докато тази от АЕЦ е постоянна константа от около 2000MW. Производството на електроенергия от ФЕЦ в страната подминава дори 3000 MW в часови диапазони в ранния следобед. Като при добри условия енергията от слънце е повече от тази от ядрената централа в средно 8-9 часа в денонощието.

Трябва все пак да имаме в предвид, че от слънце през летния сезон, произвеждаме електроенергия за средно 12 часа в денонощието и то при подходящи условия, но които поради климатичните промени са все повече, и все пак тази енергия се произвежда в най-активната фаза на производства и промишленост, когато има нужда от нея. Трябва да вземем и в предвид, че голяма част от производствените предприятия (и не само) вече са изградили фотоволтаични централи за собствени нужди, които не влизат в статистиките на ЕСО за производство, което значи, че делът на произведената електроенергия от слънце е още по-голям и в същото време това понижава консумацията от общата енергийна система.

Но все пак все още не сме готови да оставим ТЕЦ-овете и замърсения въздух, почви и води от тях в миналото, въпреки че нуждата от тях става все по-малка, а произведената от тях енергия е на цена много по-висока спрямо останалите производства - поне следващото десетилетие ще трябва да ги има, но постепенно ще остане само държавният ТЕЦ, който ще трябва да бъде балансьор на енергийната система. Останалите въглищни централи ще продължат да намалят своите мощности и малко по малко или ще трябва да се реконструират или естествено ще бъдат закрити.

За да нямаме нужда от изгаряне на въглища за производство на електроенергия и цената и да става все по-ниска, в страната ще трябва да се инвестира много в нови технологии, с които тя да се съхранява от часовете на пиково производство за тъмната част на денонощието. Трябва да се изградят така наречените батерии, като този процес вече започва, въпреки че държавата все още няма ясна политика по този въпрос, което вероятно се дължи на политическите протекции над определени частни въглищни производства. Дори Националната електрическа компания (НЕК) ще обяви обществена поръчка за изграждане на батерия за съхранение на електроенергия с планиран капацитет за съхранение от 10 мегаватчаса на площадката на ВЕЦ "Въча 1". Ремонтът на уникалната помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира" се очаква, а до края на годината да заработи поне единия агрегат.

Има възможност ТЕЦ-овете да спрат да горят въглища и да се превърнат в гигантски батерии, това е и един от плановете за единия от най-големите ТЕЦ-ове в България, АЕС - Гълъбово. Американската компания-собственик на централата вече е изпълнявала такъв проект в Чили - технологията изпoлзва coли, ĸoитo ce нaгpявaт от фотоволтаици дo мнoгo виcoĸa тeмпepaтypa през деня, а cлeд тoвa oтивaт в тoплooбмeнниĸ c цeл пpeвpъщaнeтo нa вoдaта в пapa и зaдвижвaнeтo нa тypбинa, която започва да произвежда електроенергия през нощта.

Ако България иска да остане енергиен лидер в региона, да запази своята независимост по отношение на производството на електроенергия, трябва да забърза темповете по отношение на съхранението на електроенергия. Това едновременно ще даде сигурност за енергийната система, ще генерира печалби за компаниите, произвеждащи и съхраняващи енергия, ще прочисти въздуха, който дишаме, ще спре замърсяването на водите и почвите, ще намали климатичния отпечатък на страната ни, което ще спомогне поне за забавянето на климатичните промени, причинени от вредните емисии, отделяни в атмосферата в резултата на изгарянето на въглища. За да се случи това, политиците трябва да спрат да прекарват и защитават интересите на въглищните магнати и да помислят за здравето на хората и за оцеляването на идните поколения.

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ан
    антимишок
    0 -1
    07:46, 6 авг 2024
    А през нощта какво правим-купуваме газени лампи и свещи и си лягаме час след кокошките?!
    • Ти
      Тити
      1 0
      08:21, 6 авг 2024
      Какво не ти стана ясно, за през ноща батерии и аец
  • 2
    Ан
    антимишок
    0 -1
    09:26, 6 авг 2024
    Тити,я ми кажи колко батерии има в България и как се променя подаването на ел.ток от АЕЦ/ТЕЦ?Много е престижно да бълваш еврогейски лозунги но те няма да те спасят от недостиг на ел.енергия през нощТа!
    • Ти
      Тити
      1 0
      09:50, 6 авг 2024
      Е това е проблема де, трябва да се изградят или ще си закупуваме от вън, което не е толкова голяма трагедия колкото се описва, купували сме и ще купуваме, когато цените са по изгодни. Не можем да останем да чакаме кога цялата енергетика ще се срине от само себе си, заради това, че си мислим че тровещите тецове ще ни поддържат, те загиват и нямат бъдеще. Трябват още мощности от възобновяеми енергии, трябва вецовете да заработят и трябва да се възстанови Чаира и да се направят големи батерии, които да пълним с евтин ток и да отдаваме, когато системата има нужда. Трябва далновидна цялостна визия и за подобряване на електропреносната мрежа и да може на всеки покрив да има солар.
  • 3
    Ан
    антимишок
    0 -1
    11:11, 6 авг 2024
    Тити, наясно ли си че в момента на Балканите няма други свободни мощности освен нашите ТЕЦ-ове?!Румънците и НИЕ изнасяме ток за Украйна по еврогейска директива,енергийната връзка между Западна и Източна Европа на практика не съществува.....Ще се възстанови унищоженият Чайра,ще се поставят нови батерии,румънците ще пуснат до 1.5-2 години Черна вода 2,ама всичко това е в бъдещето!И да се молим да няма зима като 1999-2000 година.......
    • Ти
      тити
      1 0
      13:04, 6 авг 2024
      Съгласен съм това е в близко бъдеще и трябва да се работи по въпроса, ядрените мощности също са от голямо значение и трябва да се пусне нов реактор. Зима няма да има, климатичните промени на които се "радваме" ни затоплят прогресивно, благодарение на ТЕЦовете. Сушата е страшна и ще е следващия проблем, който явно още не осъзнаваме, защото не се вземат никакви мерки.
    • Ти
      тити
      1 0
      13:22, 6 авг 2024
      Към днешна дата има свободни въглищни мощности в :
      Македония - 1 генератор
      България - 15
      Гърция - 8
      Полша - над 50
      Румъния - 14
      Има мощности в резерв, но са в резерв и не работят, защото цената им е висока, заради замърсяването на въздуха и има наистина много зелена енергия, която се увеличава постоянно.
      Подкрепям мнението, че все още имаме нужда от някой друг тец, но това ще се промени скоро.
      Ние не сме длъжни да изнасяме електроенергия за където и да било и според европейска директива, ако не задоволяваме вътрешното потребление. Не изкарвайте, че ще даваме на лошата Украйна ток, защото добрия ПУТин я бомбандиране и унищожава енергийната система, а ние ще седим на тъмно и студено. Изнасяме това което някой е готов да купи на цента която предлагаме, в неделя има часове с нулеви стойности на електроенергията, това се получава когато има пренасищани на пазара в определени часови диапазони, а не при недостиг
  • 4
    Ан
    антимишок
    0 -2
    16:28, 6 авг 2024
    Тити,Тити-еврогейско мозъче промито,ей ти само един пример накъде тласка Европа Еврогейският съюз със „зелената" сделка:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%B5%D0%B7_%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE
    • Ти
      тити
      1 0
      20:55, 6 авг 2024
      Мишок, излез от мината и се огледай, даваш пример за природен катаклизъм повлиял в рамките на месеци, тук няма връзка със случващото се от десетилетия, океаните се окисляват и живи организми изчезват, земята се затопля рекордно много, ледниците се топят, започва засушаване, мръсния въздух и води ни разболяват и убиват, а ти ми обясняваш как трябва да продължим да се тровим и да унищожаваме планетата и това да завещаем за нашите поколения. А ти ми казваш, че зелената сделка била нещо лошо, защото ще прочисти въздуха и водите, ще забави климатичните катаклизми и поколенията след нас ще живеят в една по добра среда, да не го прави защото ти искаш да копаш въглища
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини