ДПС-Доган и ИТН си казаха ''да'' за третия мандат

И двете формации се обявиха за „евроатлантици“; подкрепят идеята за запазване на плоския данък и ограничаване на главния прокурор

Независимите депутати, подкрепящи почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се срещнаха с парламентарната група на „Има такъв народ“ в търсене на мнозинство с третия мандат. Оказа се, че помежду им има много допирни точки. И двете формации изразиха готовност за съставяне на редовен кабинет.


Председателят на ДПС Джевдет Чакъров заяви, че потребностите на хората трябва да се изведат на преден план и държавата да функционира адекватно. По думите му България е на последно място по стандарт на живот в ЕС.

„Трябва да започнем разговор така, че в следващия парламент да има база за сближаване на позициите и да се преодолее политическата криза“, заяви Чакъров.

Адвокат Александър Рашев от ИТН заяви, че приоритет за тях е да се направят промени в Закона за съдебната власт и да се продължи усилието за ограничаване на правата на главния прокурор. Приоритет за ИТН са и промени в НПК с цел прозрачност в съдебното производство и продължаване на развитието на електронно правосъдие.

Дипломатът Димитър Гърдев от партията на Слави Трифонов заяви, че ИТН и ДПС на практика нямат никакви разминавания в сферата на външната политика и споделят една и съща „евроатлантическа ориентация“.

„Времето ни притиска и е моментът да предложим наш еврокомисар. Мисля, че едно служебно правителство няма достатъчна легитимност, за да посочи този човек“, каза Гърдев.

Гърдев изтъкна, че не само ще трябва да се посочи еврокомисар, а ще трябва България да се бори за ресор, което е най-трудното.

Лидерът на групата на ИТН Тошко Йорданов допълни, че е много важно да се състави редовно правителство така, че да се попълнят изтеклите мандати в регулаторите.


От ИТН настояват бюджетът да е балансиран - разходите да са съобразени с приходите, а не обратното. Те, както и ДПС, подкрепят идеята плоският данък да остане.

Павела Митова каза, че е напълно наясно с идеите на ДПС за запазване на ядрените мощности и диверсификацията на източниците. Тя заяви, че по тази тема двете групи нямат големи разминавания и могат да постигнат широк консенсус за енергийната независимост на България.


Джевдет Чакъров взе думата и каза, че те изцяло подкрепят провеждането на съдебната реформа в антикорупционната ѝ част и че това трябва да бъде важен елемент в дейността на парламента.

Той заяви, че освен изброените досега причини, е нужно да се състави редовно правителство, за да може да се осъществяват инвестиции, които в момента отиват в съседни на България страни.

Евродепутатът Илхан Кючюк предложи „по-радикален подход“ - ЕС да не се разглежда като въпрос на външна, а на вътрешна политика. По думите му следващите няколко години ще са ключови за България и ЕС.

Кючюк каза, че работата с българските общности е също ключов въпрос и потенциалът на 2 млн. българи в чужбина трябва да се ползва, а не да се забравя.

Севим Али от ДПС-Доган допълни, че е ключово да се вземат мерки в борба срещу демографската криза. Чакъров добави, че ДПС имат идея да се направи национална демографска стратегия.

Тошко Йорданов отговори, че ИТН имат конкретни идеи - например младите семейства, които работят и учат, да бъдат освободени от данъци.

Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган обобщи, че между тях и ИТН със сигурност има много допирни точки, а там където има различия - те могат да бъдат преодолени.

„Не става дума за европейци или натовци, а за позициониране като евроатлантици пред света“, каза той.

Станислав Балабанов каза, че според ИТН е възможно да се намери мнозинство и тези приоритети да започнат да се изпълняват още сега. Той попита Чакъров дали ИТН имат причина да са по-големи оптимисти след тази среща.

Джевдет Чакъров благодари за разговора и че като първа среща са удовлетворени от диалогичната среда и представените от ИТН позиции.

„В изключително голяма част от тях имаме общи виждания. Бихме положили всички усилия за съставяне на правителство от наша страна с оглед на отговорностите ни и потребностите на страната. (...) Виждаме такава възможност - ще проследим следващите ви срещи“, обобщи той.

Парламентарната група на ИТН ще се срещне с БСП утре от 14:15. В петък ще говори с „Възраждане от 13 часа, след което с „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) от 16:30. Срещата с най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС, остава за събота в 11 часа.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини