Пламна и край Струмяни - подготвя се евакуация

Експлозии прекратиха гасенето на пожара на границата, френските самолети се пренасочват

Поредният голям пожар избухна в близост до главен път Е79 - между благоевградските села Микрево и Каменица, община Струмяни. Огънят е недалеч от населени места и ще бъдат евакуирани жителите на селата при необходимост, съобщава Би Ти Ви.

Системата BG-ALERT се съживи и издаде предупреждение за евакуация на село Кърпелево. Съобщението е получено на територията на Кресна и Струмяни. Жителите на Кърпелево са 15, заяви пред БНР кметският наместник Христо Варсански. „Дано вятърът промени посоката си“, каза още Христо Варсански. Полиция има достатъчно на място, но доброволци, на които да разчитат местните, няма, защото населението е на преклонна възраст.

Димът се вижда от Благоевград. Духа силен южен вятър, допълва Нова тв. Пожарът върви към границата с Република Северна Македония. Има готовност за евакуация и на селата Микрево, Каменица и по-високо разположеното Цапарево.

Засега са изпратени два екипа огнеборци, но положението е сериозно и се обмисля искане на помощ от въздуха. Наземно гасене не може да се извършва. Двата френски самолета, които участваха в борбата с огъня в района на планината Славянка на границата с Гърция, са пренасочени към Струмяни. Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов също пътува към района. Има непосредствена опасност за селата.

Междувременно борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена по-рано тази сутрин заради експлозии в района, съобщи БНР. Въпреки че от 5 часа сутринта българските огнеборци бяха на терен и се опитваха да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите бе преустановена.

Вчера спряха работи и гръцките им колеги, отново заради взривове. Минното поле, което е по границата, е доста голямо - по права линия е около 1,5 км, а точно там има пожарни огнища. „Ситуацията продължава да бъде сложна. Продължават да работят двата самолета, които поискахме като помощ от Франция. Наземните екипи работят по изграждането на просеки условно на 2 фронта - източен и западен“, обясни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов, който е на място. И допълни, че в тази посока са насочени всички усилия - да се прекрати разпространението на пожара и на запад, и на изток, за да започне постепенното му овладяване. „Към настоящия момент все още е много сложно. Има такива признаци, че е възможно още един фронт да дойде. „Преди малко разговаряхме с колегите, които бяха от Гърция тук, на наша територия, така че да могат да мобилизират всички ресурси, включително тежка техника, за да може да изградят и те просеки и да го атакуват. На този етап не се налага евакуация на населени места, но сме непрекъснато в готовност“, посочи още Джартов.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини