Ген. Залужни: Злото е дошло да убива. Събудете се и се гответе за война

Обществото трябва да се съгласи временно да се откаже от редица свободи в името на оцеляването, каза бившият главнокомандващ на ВСУ

Бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни, който в момента е посланик във Великобритания, говори пред Кралския институт на обединените служби (RUSI) на конференция в Лондон и подчерта необходимостта свободните и демократични държави да се събудят и да помислят за защита на своите граждани и държави.

Валерий Залужни се позова на думите на древноримския историк Корнелий Непот, който е известен с думите: „Ако желаеш мир, бъди готов за война“. Посланикът на Украйна подчерта, че тези думи все още са актуални в съвременните демократични общества, дори и през 21-ви век.

Залужни попита дали след като е видяло последствията от Първата и Втората световна война, е готово за Третата световна.

„Когато се родих, бяха изминали 28 години от края на една от най-жестоките и кръвопролитни войни в човешката история. Когато се родих, бомби вече не падаха над градове и села, танкове не газеха земята и всичко по нея. Резките звуци на сирените за въздушна тревога вече не звучаха, не ехтяха откоси на автомати. Но днес вече се моля и ви призовавам и вие да се молите на Бог нашите внуци никога да не видят това, което са видели нашите дядовци, това, което сме видели ние и, за съжаление, нашите деца“, заяви Залужни.

Той добави, че борбата за правото на живот не бива да спира нито за миг, защото злото е близо, дебне и е дошло да убива.

„Обръщайки се към събитията от 2022-2024 г. на десетилетната война между Украйна и Русия, трябва честно да кажем на човечеството какво се случва и за какво трябва да бъде подготвено. Свободните и демократични нации и техните правителства трябва да се събудят и да помислят как да защитят своите граждани и своите държави“, каза Залужни.

Той добави, че Украйна е готова да сподели всички свои знания и опит със свободния свят. Сред най-важните неща, на които войната е научила украинците, бившият главнокомандващ на ВСУ открои няколко.

„На първо място, войните трябва да се избягват! Но ако тя все пак дойде, трябва да сте подготвени за нея“, подчерта той.

Залужни отбеляза, че готовността за война трябва да се разглежда като комплекс от мерки, който обхваща не само чисто военни аспекти, но и всички сфери на държавната дейност.

Той нарече готовността на обществото, основана на честна и прозрачна комуникация между правителството и хората, като най-сложен и съществен компонент.

„Обществото трябва да се съгласи временно да се откаже от редица свободи в името на оцеляването. Съвременните войни, за съжаление, са тотални. Те изискват усилията не само на армията, но и на цялото общество“, каза Залужни.

Според него политическите лидери имат способността и отговорността да сплотяват обществото. За да се постигне това, от решаващо значение е всеобхватната ангажираност.

„Сред тези ресурси са икономиката, финансите, населението и съюзниците. Тези действия, разбира се, ще се отразят на политическите процеси в държавата. По този начин готовността за война ще се определя не само от готовността на армията да отблъсне агресията, но и от готовността на обществото да се изправи срещу врага“, допълва Залужни.

Освен това той отбеляза, че войната не трябва да се разглежда като част от вътрешнополитическия процес, а само като максимална концентрация на силите за оцеляване.

„Войната е наука. Наука със свои закони и правила, които трябва да се познават и изучават. Използването на войната за собствени цели или опитът да се повлияе на нейния ход за собствените си интереси е престъпление, което води до огромни жертви“, подчерта украинският посланик във Великобритания.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини