Община Брезник раздава уреди за домашно компостиране на желаещите граждани

Уреди за домашно събиране на отпадъци - компостери, ще осигури Община Брезник на желаещи граждани. Вече е започнало предоставянето на първите двадесет от тях, съобщават на фейсбук страницата си от администрацията.

Инициативата е част от провеждащата се от началото на този месец кампания с екологична насоченост, подета от местната управа под мотото „Община Брезник е и моя! Пази я чиста“. Тя е свързана с влизащите в сила от 1 януари догодина промени в Закона за местните данъци и такси и новия модел за формиране на такса битови отпадъци, базиран на подхода „замърсителят плаща“.  

Към момента администрацията извършва измервания на количествата изхвърлени битови отпадъци по населени места и прави анализи, които следва да предостави на Общинския съвет за вземане на решение.  

„Голяма част от бюджета на общината се изразходва за почистване на неправилно изхвърлени отпадъци и нерегламентирани сметища. Добре е да се замислим, че средствата, които се отделят за отстраняване на нанесените екологични щети, могат да бъдат инвестирани в различни нововъведения“, поясняват оттам.

В рамките на кампанията в Брезник вече са поставени и първите съдове за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци. Всяка седмица на страницата на Общината във фейсбук се публикуват и снимки на констатирани нередности и замърсени градски зони, както и положените усилия за отстраняването им от страна на екипите по сметопочистване.

От Община Брезник допълват, че гражданите могат да подават сигнали за неправомерно изхвърлени строителни и битови отпадъци всекидневно и чрез безплатното приложение Free Call, намиращо се на сайта на администрацията, както и чрез фейсбук страницата на институцията.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини