Пернишки съд спря събарянето на зимния сарай на Румен Гайтански-Вълка

Този път причината е обезпечителна заповед по търговско дело, която обезсмисля заповедта на главния архитект на София

Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка до язовир Искър. Причината – обезпечителна заповед по търговско дело, която на практика обезсилва заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните постройки, съобщи бТВ.

Незаконно построената хижа продължава да бъде цяла, свалени са само част от керемидите.

През март Столичната община започна събарянето за своя сметка. През април Васил Терзиев заяви, че Гайтански е готов да събори постройката за своя сметка. График за премахване обаче не е представен.

Поредният опит за събарянето на незаконните сгради на фирмата "Био Майнинг" на язовир "Искър", известни като "зимния сарай на Румен Гайтански-Вълка", започна в началото на април.

След като Върховният административен съд нареди премахване на постройките и срокът за доброволно събаряне изтече, Столичната община направи два опита да отстрани сградите - на 29 март и на 1 април. Но още на първата дата от ловното стопанство "Искър" се опитаха да спрат акцията и извикаха полиция. Причината - заповед на директора на стопанство "Искър" Иван Дивизиев да не се смущава дивеча в размножителния период и нуждата от спокойствие за бременните кошути на територията на стопанството.

Екипите на общината установиха и че са срязани кабелите на един от багерите.

По-късно катинарът на портата бе прерязан с флекс лично от директора на "Строителен контрол" към Столичната община Цветан Тодоров, а тогавашният земеделски министър Кирил Вътев наказа Дивизиев, но не се разбра с какво.

В съда в Перник е образувано търговско дело между две фирми. Едната иска постройките да бъдат запазени до приключване на съдебния спор. След това съдът допуска обезпечение за сумата от 51 360 лв. чрез спиране на изпълнението на запад на главния архитект на Столична община за премахване на постройките.

От Столичната община са обжалвали спирането чрез частна жалба, сезирали са Софийската районна прокуратура, както и Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини