Държавата ще помогне за възстановяването на изгорялата ферма с 250 овце

    Държавата ще помогне на пострадалите стопани от пожарите в страната, съобщи край Харманли министърът на земеделието Георги Тахов.

    Днес той посети на място изгорялата ферма на Иван Янъков от Харманли. 43-годишният стопанин изгуби стадото си от 250 селектирани овце. От държавата той ще получи помощ от 45 000 лева, отделно ще бъде осигурен строителен материал. Той включва дъски, греди и дървен материал, както и бетон, необходим за възстановяването на изгорялата ферма. Ще се търсят начини да бъде възстановена и голяма част от стадото.

    „Ангажиментът е пълен, действията ще бъдат комплексни, организацията е създадена. Това, което виждаме тук, е повече от пожар. Това е силна емоция, която човекът изпитва и която сама по себе си не е никак приятна. Днес е първият момент, в който ние трябваше да сме тук, трябваше да бъде обезопасено, за да може колегите да опишат щетите. От там нататък аз се ангажирам, че министерството ще застане плътно зад него и каквото е необходимо ще му бъде оказана помощ“, каза Георги Тахов.

    Самият министър също загубил имущество в изгорял имот преди 4-5 години, сподели той пред Иван Янъков. При новината, че ще бъде подпомогнат по спешност от държавата, стопанинът на изгорялата ферма се просълзи.

    „Безкрайно благодаря! Не съм очаквал такава подкрепа от държавата. Благодаря на приятелите си, които бяха неотлъчно до мен. Благодаря на всички, които ми помагат. Благодарен съм на всички, на всички българи!”, каза фермерът.

    След посещението на фермата край Харманли министър Георги Тахов ще продължи визитата си в Хасковска област. Той и експерти на министерството ще направят обход и на изгоряла ферма със спасени животни, опожарени площи с пасища, мери ливади и трайни насаждения в землището на село Левка, община Свиленград. Очаква се там министърът да съобщи по какъв начин ще бъдат подпомогнати и другите ощетени от огненото бедствие стопани.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини