Изложба на местна художничка открива честванията на 50 години от обявяването на Земен за град

Изложба живопис под наслов „Колхида. Силата на духа“ ще бъде открита тази събота в читалището в град Земен. Експозицията е на младата художничка Ани Петрова, съобщиха за БТА от културната институция. С проявата се поставя началото на поредицата от мероприятия, посветени на 50-годишнината от обявяването на Земен за град, които ще се състоят през идния месец и 100 години от създаването на Народно читалище (НЧ) „Светлина“.

„Колхида. Силата на духа“ е много важна за мен изложба. Пътят на цял един живот към една мечта и колко струва тя, е тема, над която работя последните месеци. Много се радвам, че ще я представя за първи път точно в Земен - моето родно място“, споделя авторката.

Ани Петрова е родена през 1990 г. в Земен, където израства. През 2009 г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София със специалност „Живопис“, след което следва „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Живописта остава голямата ѝ любов и основното, с което тя се занимава. Обект на изследване в творбите ѝ са мислите и състоянията, през които човешката душа преминава. Авторката има няколко самостоятелни изложби зад гърба си, една от които е представена преди шест години в Земен. Тя е номинирана за участие с четири свои картини в Дванадесетото световно биенале за съвременно изкуство във Флоренция през 2019 г. През последната година Ани Петрова води лекции по история на изкуството в София и страната.

Традиционният общински събор „Пантеле“ в Земен се отбелязва в съботата около 9 август, защото на тази дата през 1909 г. била открита железопътната гара Земен, възродила района, припомниха от читалището в града. Общинският съвет в тогавашното село Белово (старото име на Земен) обявил решение всяка година на този ден да се провежда събор. Традицията е запазена и сега съборът е най-големият и най-популярният в цялата околност. През 1925 година с. Белово било преименувано на с. Земен. От 1974 година Земен е обявен за град.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини