Изгоряха над 10 къщи в село Горноселци, обявиха бедствено положение в Ивайловград и Тополовград

    Пожар изпепели повече от 10 къщи в ивайловградското село Горноселци. Това съобщи за БТА кметът на Ивайловград Диана Овчарова от мястото на бедствието.

    „Ситуацията е много сложна, селото е обградено от борова гора. Пожарът трудно може да бъде овладян и заради силния вятър. Лошото е, че огънят вече тръгна и към съседното село Покрован“, каза Овчарова. Вече е поискана помощ по въздух.

    Заради ситуацията в общината по-рано днес беше обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител Мехмед Атаман. Освен в община Ивайловград частично бественото положение вече има за територията на община Топологврад. Там пожарът се разпростира в землището са село Срем.

    Около 14:40 часа днес са възникнали две големи огнища, обхващащи землищата на село Горноселци, община Ивайловград и село Срем, община Тополовград, които към настоящия момент не могат да бъдат овладени. Причините са засушаването, високите температури, силният вятър и пресеченият терен. Съществува опасност за увреждане здравето на хората и значителни вреди на земеделски насаждения, жилищни и стопански постройки, поради което е необходимо спешно да се предприемат действия за защита на населението в засегнатите общини и райони, се казва в съобщението на областна администрация Хасково.

    От Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ОДПБЗН) в Хасково казаха, че ситуацията и на двете места е много сложна заради силен вятър, който раздухва огъня. В гасенето вече са ангажирани повече от 15 екипа огнеборци.

    "Междувременно голям пожар възникна и в землището на свиленградското село Студена", каза директорът на ОДПБЗН Митко Чакалов.

    Източник: БТА

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ка
      Кауня
      20 -2
      20:29, 12 юли 2024
      Въздушна помощ трябваше да се да се още при началото на пожара! А не сега Атаман или Ататюрк да изпраща помощи,и чеп за зеле не ставате,без значение дали сте тюфлеци на Прасчо или магарета на Сокола!🤣🤣
    • 2
      Ти
      Тишо
      8 0
      08:02, 13 юли 2024
      При такава обстановка (над 36 градуса) винаги трябва да има самолет пълен с вода в небето. Не да се вдига след пожара.
    • 3
      За
      Завалов
      2 0
      15:46, 13 юли 2024
      Освен самолет и 4-5 хеликоптера да дежурят във въздуха по 24 часа. Видят ли да дими някъде - пълнят от язовира и поливат веднага. Проста работа ама трябва някой да се сети.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини