Иван Георгиев ще се бори за златото на втора поредна световна Универсиада по силов трибой

Изображение 1 от 4

    Световен шампион, двукратен европейски вицешампион за юноши и златен медалист от Универсиада по силов трибой. Това е само част от визитката на хасковлията Иван Георгиев. Сега пред младия състезател предстои участие на още едно световно университетско първенство. Възпитаникът на Национална спортна академия „Васил Левски“ ще излезе на състезателния подиум в естонския град Тарту на 27 юли. Срещаме се с него десетина дни преди да замине за прибалтийската държава.

    Иване, здравей! Как се чувстваш дни преди поредното си предизвикателство?

    - Супер! Този път съм доста подготвен, а и това си беше напълно планувано състезание, за разлика от предишния път. Добре съм, подготвен съм, с екипа наблегнахме доста на слабото ми движение, което е клека, подобрихме резултатите. Най-важното е, че се запазих здрав, без да имам контузии, нямам болежки, така че съм готов.

    В каква форма си?

    - В най-добрата досега. В оптимална форма. По-добре не съм бил никога.

    Кога е Универсиадата и как ще продължи подготовката ти до началото на състезанието?

    - Моето участие е след около 2 седмици – на 27 юли. Подготовката общо взето е привършила, днес ще правя последна тежка тренировка, след това ще правя по-леки тренировки, за да мога да се възстановя до състезанието. Ще пътуваме доста по-рано, около седмица преди участието ще пристигнем в Естония, така че ще имаме време да си починем, да се адаптираме.

    Ти си представител на НСА. Говориш в множествено число, всъщност колко души сте в отбора? Има ли и други българи?

    - Двама сме българите. Даже интересното е, че сме в една категория (до 120 кг. б.а.), Сашо се казва момчето, той също е доста подготвен, сериозен претендент ще е, така че и двамата ще се борим за медалите.

    Какви са целите ти? Вече имаш една титла от Универсиада. Сега по-трудно ли ще бъде?

    - Може би ще е по-трудно, защото това състезание, което е сега, се провежда веднъж на 4 години, нещо като Олимпиада, просто е за студенти. Съответно ще дойдат доста сериозни състезатели. Аз гледах и предварителните заявки, много равностойни сме всички състезатели, всеки има шанс за първото място, така както и всеки може да остане доста назад в класирането. Аз естествено си отивам за първото място, плановете някой път може да се объркат, но както се казва: каквото сабя покаже.

    Знаем какво е финансовото състояние на голяма част от родните клубове, твоето участие осигурено ли е от университета или сам си поемаш разходите?

    - За разлика от първите състезания, когато си финансирах всичко сам със семейството ми, сега вече не мисля за абсолютно нищо в това отношение. Университетът финансира всичко - транспортни разходи, нощувки, джобни дори, освен това не се занимавам със самата организация, което допълнително изтощава, така че общо взето от мен се иска само да вдигам тежестите.

    Сега ти предстои Универсиада, но какво друго ти предстои през 2024-та година?

    - Друго голямо състезание с екипа не сме планирали. Може би ще участвам на някое републиканско първенство, по-скоро за самото участие, не че ще правя някаква подготовка. Универсиадата е състезанието, за което се готвя тази година. Аз винаги съм гледал да не се разводнявам с много състезания, понеже няма как да си навсякъде на 100 %. Общо взето избирам едно състезание, готвя се за него и после планирам надпревари за следващите години.

    Намираме се в спортната зала, в която тренираш. Често обаче използваш и нестандартен тип упражнения. Наскоро качи снимка как тренираш със 70-килограмов камък.

    - Да, правя такива по-нестандартни упражнения, защото те също укрепват доста мускулатурата, един вид излизаш извън стандартното упражнение. Това с камъка по-скоро беше за майтап, не че постоянно ходя да вдигам камъни. Родителите ми се занимават със земеделие и постоянно им помагам на нивата, така че доста разчупени тренировки правя.

    Какви са ти мечтите, свързани със спорта?

    - Мечтата ми е да стана световен шампион за мъже.

    Интервю на Младен Желязков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ив
      Иван Венков
      3 0
      07:22, 13 юли 2024
      Браво момче ! Мачкай !
    • 2
      Ей
      Ейваллах
      0 0
      12:02, 14 юли 2024
      на пича! Попътен вятър! Пожелавам ти да станеш Световен и Олимпийски!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини