НС ще разследва „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов

Това е разчистване на лични сметки, реагираха от лагера на идеолога на „Величие"

Парламентът още няма постоянни комисии, но днес създаде втора временна анкетна комисия. Първата беше сформирана миналата седмица, за да проучва случаите на нерегламентирано влияние в съдебната власт. А втората ще проверява дали са извършени престъпления около дейността на Ивелин Михайлов от партия „Величие“ в изградения от него културно-исторически комплекс „Исторически парк“.

Михайлов е обявявана за идеолог на „Величие“. Буквално в първите дни на настоящия парламент в партията настъпи тежък конфликт между него и Николай Марков – друга основна фигура във „Величие“, депутат и водач на парламентарната група. Крайният резултат от разрива помежду им беше, че групата се разпадна.

Неколцина бивши депутати на „Величие“, които взеха страната на Марков, внесоха в парламента искане да се създаде въпросната комисия, която ще се занимава с бившия им съратник Михайлов. Според предложението им целта на комисията е проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления около „Исторически парк“, включително свързани с пране на пари, измама и търговия с влияние, както и обвързаности на представители на местната и централната власт с комплекса и неговото изграждане.

Комисията ще се занимае и с евентуално бездействие на прокуратурата и МВР по отношение на Михайлов и „Исторически парк“. Тази част от предложението предизвика остро възражение от ГЕРБ-СДС, тъй като депутатите на Бойко Борисов смятат, че това е необосновано вмешателство в работата на съдебната система и на прокуратурата. Искането им това да отпадне от мандата на комисията обаче беше отхвърлено.

Предложения за временни комисии обаче се правят от парламентарни групи, а вносителите на искането за комисията вече си нямат такава. Тук неочаквано на помощ им дойдоха „Възраждане“ и ИТН. Техните депутати Искра Михайлова и Станислав Балабанов се наеха да сложат подписите си под предложението на отцепниците от „Величие“, при това без изобщо да го редактират. Днес, докато предложението се обсъждаше в пленарната зала, Михайлова твърдеше, че „Възраждане“ и ИТН правят това, защото избирателите на „Величие“ имат право да разберат какво се случва в тяхната партия.

От лагера на Михайлов се обади депутатът Юлиана Матеева. Тя обяви, че комисията ще се използва за разчистване на лични сметки. И предположи, че идеята е Народното събрание да поеме функциите на прокуратурата. Срещу комисията възрази и Борислав Гуцанов от БСП, според когото парламентът се превръща в разследващ и наказателен орган. „Ние воюваме с измамата зад „Исторически парк“, отвърна Виктория Василева – един от депутатите, напуснали „Величие“.

Комисията беше съставена на паритетен принцип – по трима депутати от всяка парламентарна група. Срещу нейното създаване гласуваха само част от депутатите на ДПС и групата независими, останали верни на Михайлов. От „Възраждане“ предложиха за председател своя депутат Цвета Рангелова, но кандидатурата й беше отхвърлена и сега шефът на парламента Рая Назарят ще трябва да определи член на комисията, който да ръководи нейните заседания.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Баце от Банкя
    0 0
    20:36, 11 юли 2024
    Дали ще е Полковник/ Пардон Подполковник или Соколник все от нашите ще е! Новите да му мислят! Баничар е един и ако не се ДуПе......ще ......супата!
  • 2
    Ро
    Росен
    0 0
    20:38, 11 юли 2024
    Странно! Защо ли не разследват Росенец а разследват Михайовец!🤣🤣
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини