САЩ отпусна 2 млрд.долара на Полша за модернизиране на армията

САЩ обявиха втора сделка с Полша за пряк заем за чуждестранно военно финансиране на стойност два милиарда долара, съобщи Ройтерс. Заемът е част от мащабна програма за модернизация на въоръжените сили на европейската страна, която ще включва закупуване на американско отбранително оборудване, посочват от Държавният департамент.

Полша ще купи самолети Ф-35, ракетни системи „Пейтриът“ (Patriot) и танкове „Ейбрамс“ (Abrams), заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Той каза още, че Полша е верен съюзник на САЩ и тази сделка допълнително ще укрепи източния фланг на НАТО.

„Полша е лидер в НАТО, като в момента харчи четири процента от БВП за отбрана, най-високото в Алианса. Полша е домакин на хиляди сили на САЩ и съюзниците, включително щаба на V корпус на САЩ (напред) в Познан“, заяви Милър.

Правителството на САЩ предоставя до 60 милиона долара чуждестранно военно финансиране, за да субсидира лихвените разходи по този заем, което ще помогне за ускоряване на модернизацията на отбраната на Полша чрез подпомагане на спешни доставки на отбранителни артикули и услуги от Съединените щати.

Директните заеми за чуждестранно военно финансиране са инструмент за сътрудничество в областта на сигурността, запазен за някои от нашите най-важни партньори за сътрудничество в областта на сигурността. Постъпленията от заема ще допринесат допълнително за усилията на Полша за военна модернизация в широк спектър от способности, като значително ще допринесат за укрепване на отбраната и възпирането на източния фланг на НАТО, казват още от Държавния департамент.

Първата сделка на стойност два милиарда долара беше подписана през септември 2023 година.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Химена
    1 0
    11:02, 9 юли 2024
    Ето и следващата войница вече си показва главичката . Скоро САЩ ще помогнат и на още някоя страна , първата беше Украйна.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини