НАТО създава 50 нови бригади за защита от Русия

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира напълно новите си отбранителни планове за защита от руско нападение, заяви военен източник пред Ройтерс. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 войници. Създаването на още 35 до 50 такива бойни единици би представлявало значително предизвикателство.

Източникът, пожелал анонимност, отказа да даде повече подробности за плановете, които са секретни. Не е ясно откъде съюзниците от НАТО могат да наберат войски за 35 до 50 бригади. Те могат да бъдат пренасочени от други части на въоръжените сили, могат да бъдат наети допълнителни войници или членовете на НАТО могат да изберат комбинация от двата подхода.

На срещата на върха във Вилнюс миналата година лидерите на НАТО се споразумяха за първите големи отбранителни планове на Алианса от повече от три десетилетия насам.  Оттогава служители работят по превръщането на документите в конкретни военни искания.

Очаква се лидерите на НАТО да получат актуална информация за плановете на тазгодишната среща на върха на НАТО във Вашингтон, която започва на 9 юли. Представител на НАТО каза, че военните планове са идентифицирали "подробни изисквания за войски и оръжия, необходими за защита на Алианса".

"Противовъздушната и противоракетната отбрана, далекобойните оръжия, логистиката, както и големите сухопътни маневрени формирования са сред нашите основни приоритети", добави той.

Въздушната отбрана е друг основен проблем, тъй като войната в Украйна показа значението на противовъздушните системи за защита на критична военна и гражданска инфраструктура.

Такива системи биха били особено важни за Германия като основен логистичен център и плацдарм при евентуален конфликт с Русия. Германия имаше 36 единици за противовъздушна отбрана Patriot, когато беше държава на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война и дори тогава разчиташе на допълнителна подкрепа от съюзниците в НАТО, отбелязва Ройтерс.

Днес германските сили са намалили до девет единици Patriot, след като дариха три на Украйна след руската инвазия през 2022 г., а правителството започна да поръчва Patriot и други системи за противовъздушна отбрана, за да увеличи запасите.

Наземните системи за противовъздушна отбрана като Patriot на Raytheon са изградени за прихващане на входящи ракети.

След Студената война много съюзници от НАТО намалиха броя на единиците за противовъздушна отбрана, за да отразят оценката, че в бъдеще ще трябва да се справят само с ограничена ракетна заплаха, идваща от страни като Иран.

Това възприятие се промени драстично с нахлуването на Русия в Украйна, което накара съюзниците от НАТО да се борят за увеличаване запасите от боеприпаси и да се справят с недостатъците на системата за противовъздушна отбрана.

Споразумението за първите големи планове за отбрана след Студената война означава фундаментална промяна за западния военен Алианс, който не е виждал необходимост да изготвя нови широкомащабни планове за отбрана в продължение на десетилетия.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини