Статуя на Хермес открита в древен подземен канал край Рупите

Статуя по-голяма от човешки ръст откриха археолозите, ръководени от проф. д-р Людмил Вагалински, при проучванията в античния град Хераклея Синтика край Рупите, съобщиха от община Петрич. Според археологическия екип, това е най-добре запазената древна статуя от Античността на територията на България.

Изработена от мрамор, статуята е намерена в останките на подземния канал на града – Клоака Максима. Работата по нейното пълно разкриване ще продължи в следващите дни, защото трябва да бъде изключително прецизна, за да не се увреди. На този етап не е ясно дали скулптурата е напълно запазена, но според археолозите може да се смята, че вероятно става дума за божество, по всяка вероятност Хермес. Предстои внимателна работа по разчистването и изваждането на находката.

„Над два метра е и вероятно изобразява Хермес, едно от най-популярните божества в този район. Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България. Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век, за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официална религия“, цитират от „Археологика булгарика“ думите на професор д-р Вагалински.

Археологическите проучвания в Хераклея Синтика започнаха на 1 юли и ще продължат до началото на есента.

Статуята ще бъде внимателно преместена в музея на Петрич и след необходимата реставрация и консервация ще бъде изложена за посетители.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини