13,7% от населението на Кърджалийска област живее в тежки материални лишения,сочи статистиката

13,7% от населението на Кърджалийска област живее в тежки материални лишения,сочат данни от изследване на Националния статистически институт.Данните са за отминалата 2023 г.

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. До 2020 г. за оценка на материалните лишения на домакинствата се използваха девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. От 2021 г. се включва нов показател за тежки материални и социални лишения, който показва липсата на необходими и желани предмети за водене на достоен живот. Изчислява се като дял на лицата от населението, които не могат да си позволят 7 от 13 показателя - 6 на индивидуално ниво и 7 на ниво домакинство

Най-голям брой лица изпитват ограничения по отношение на възможностите да си позволят почивката извън дома (57.5%) и да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (38.0%). Успоредно с това 35.9% от лицата не могат да си позволят подмяна на остаряла мебелировка, както и 16.0% от лицата се  ограничават да си позволят, ако желаят, консумация на месо, пилешко или риба (или вегетарианския им еквивалент) всеки втори ден. През 2023 г. 13.7% от населението в област Кърджали живее в тежки материални и социални лишения (ограничения в 7 от 13 показателя).

Кърджали бг вести

Снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини