Неочакван избор и поглед към Москва: Кой е новият патриарх Даниил

Бялото патриаршеско було беше положено на главата на най-младия от тримата кандидати за него - Видинския митрополит Даниил (52 години). Той беше смятан и за най-малко вероятния победител, но отиде на балотаж срещу сочения предварително за фаворит Григорий Врачански и спечели с 69 гласа срещу 66.

Изборът му идва в сложен външнополитически момент - продължаващата трета година война на Русия в Украйна доведе до остро противопоставяне между Вселенския патриарх Вартоломей, който осъжда руската агресия, и руския патриарх Кирил, който я благославя.
Четвъртият патриарх в най-новата история на България е сочен в църковните среди като силно вярващ човек и усърден монах. В повечето си изяви в последните години той заема позиции, които са в унисон на тезите на Руската православна църква.

„Никой не може да бъде оневинен“: позициите на новия патриарх

Даниил Видински се изяви като яростен противник на решението на Вселенския патриарх Вартоломей да обяви за автономна Православната църква на Украйна, която Московската патриаршия не признава. През 2019 г. атакува публично Вселенския патриарх и подкрепи позицията на Московската патриаршия. Тогава Синодът се разграничи от действията му.

През 2022 г. той публикува окръжно писмо до клира в своята епархия, в което посочва на духовниците по време на литургия да отправят специални молитви за мир във връзка с войната в Украйна. В писмото са изложени ключови тези, познати от официалната позиция на Москва по войната.

„Очевидно е, че страстите „завист, гняв, непримиримост, братоненавист и всички други страсти, които се намират в нас, от които произлизат всички крамоли, раздори, безредия и кръвопролития“ (прошения за мир) са взели връх и са причина за разпалването и непреставането на кръвопролитията в Украйна. В никакъв случай не можем да кажем, че тези страсти се намират само в едната от воюващите страни, а в другата и в трети страни, свързани с конфликта, тези страсти липсват“, посочва митрополитът и добавя: „Следователно, никой от участниците в конфликта не може да бъде оневинен за случващото се и оправдан за сметка на другия."

През септември 2023 г., когато българските власти изгониха от България предстоятеля на Руската православна църква (РПЦ) в София архимандрит Васиан (Змеев) като заплаха за националната сигурност, Даниил Видински изрази огорчение от решението.


От английска филология до викарий в САЩ

Патриарх Даниил е роден през 1972 г. в Смолян със светското име Атанас Николов. Това е вторият патриарх, който оглавява БПЦ на толкова ранна възраст след патриарх Кирил, избран също на 52 години. Патриаршеското служение е пожизнено.

Учи Английска филология в Софийския университет, след което се прехвърля в Богословския факултет, който завършва през 2002 г.. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир и две години по-късно е подстриган в монашество. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир, а през 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

През 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. След две години по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. Остава на тази длъжност до 2018 г., когато е избран за Видински митрополит.


Лоби и духовни братя

Неофициално наблюдатели на процесите в Българската православна църква (БПЦ) причисляват новия патриарх към лобито в Св. Синод на Ловчанския митрополит Гавриил, известен с проруските си позиции. Даниил беше член на делегацията, която синодът изпрати през 2019 г. за честванията по повод 10-годишнината от интронизацията на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
Досегашният Видински митрополит е духовен брат на още двама от митрополитите в синода - Григорий Врачански и Серафим Неврокопски. И тримата са израснали под крилото на покойния Неврокопски митрополит Натанаил и са минали през Хаджидимовския манастир.

По-рано тази година Даниил Видински заедно с Неврокопския митрополит Серафим се противопостави на касирането на избора на Сливенски митрополит и на опита на Синода да промени правилата и да спре участието на миряните в епархийските избори. Неофициално в църковните среди се коментираше, че причината за касирането на избора е бил неуспехът на близкия до Николай Пловдивски епископ Арсений да се класира сред кандидатите, от които да бъде избран митрополитът. След повторния избор именно Арсений оглави Сливенската епархия.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    См
    Смолянски
    2 0
    19:34, 1 юли 2024
    Като всички пОм@шки чеда,този е следващият послушник на "Партията" след Черепа, Маргините,Мехмед -Маджо и още много изтърбушени "светски" дяволчета изведнъж "прогледнали" и врекли се в Бог! Пази Боже сляпо да прогледа!- някой някога беше казал!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини