Нямало друго решение... Увеличават с 2% здравната вноска!

От 1-ви април здравноосигурителната вноска се увеличава от 8 на 10 процента, реши правителството, като одобри промяна в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Проектозаконът предвижда увеличаване на разходите на здравната каса с 300 милиона лева до края на годината, като тези допълнителни средства ще бъдат осигурени от увеличението на вноската. От тях 249 милиона лева ще бъдат насочени към болничната помощ, 11 милиона - към първичната извънболнична помощ, 12 милиона - към специализираната помощ.

Промените трябва да бъдат гласувани от Народното събрание.

Коментарът на финасовия министър Симеон Дянков бе еднозначен: Трудно и непопулярно решение е увеличението на здравната вноска с 2 %, но е единственото възможно.

Всяка друга крачка води до Гърция, категоричен е финансовият министър Дянков заяви, че решението е продиктувано от хронично недофинансиране в системата в предишни години и липсата на достатъчно пари.

Запазихме пропорцията за бюджет за здравеопазване от 4.2 % от БВП. Тя е на две трети от средната в ЕС, каза той.

И при 10 % пак ще бъдем с най-ниската ставка от всичките си съседи, каза той.

"Не си струва да си играем със здравето на хората, с чувствата на хората и да чакаме да дойдат по-добрите приходи в края на годината. Всяка друга крачка води до Гърция и до Румъни"я, заяви Дянков.

По-добре да имаме спокойствие сега, вместо да изчакваме още няколко месеца.

Според Дянков иначе щяхме да тръгнем по пътя на бюджетния дефицит като съседките ни – спирала, която води до влошаване на качеството на услугата и намаляване на заплати и пенсии.

На въпрос, има ли възможност държавата да поеме своя дял от това увеличение, той отговори: Каквото е необходимо, ще го направим.

Нашето правителство е свалила риска на България с 3.5 пъти благодарение на добрата си фискална политика. Искаме да сме сигурни, че не влизаме в дефицит, което наложи увеличаване на здравната вноска, посочи той.

С трансфери сме поддържали и ще продължаваме да поддържаме Здравната каса. Парите за здравеопазване ще са приоритет, коментира той.

Заплащането на клиничните пътеки за деца е доста под това, което трябва да бъде. Това са едни от най-недоплатените пътеки, според анализи на експерти, каза Дянков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини