"Последователна подкрепа за Украйна": Позицията за срещата на НАТО, с която Радев не се съгласи

Одобрената от Министерския съвет позиция за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон "отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално ниво, така и на съюзническо ниво и е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание", съобщиха от правителствения пресцентър. Именно заради тази позиция президентът Румен Радев не се съгласи и отказа да ръководи българската делегация след продължил близо месец спор между "Дондуков 1" и "Дондуков 2".

Българската позиция, която е класифициран документ, е разработвана в продължение на година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

"Независимо че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България", пише в съобщение до медиите от Министерския съвет.

По Конституция премиерът е овластен да ръководи външната политика заедно с правителството и съгласно решенията на Народното събрание. Президентът може да представлява българската позиция, но няма правомощия да я променя или да преговаря по нея.

Именно затова е странна позицията на държавния глава от вчера, когато от съобщение до медиите стана ясно, че е отхвърлил предложението на правителството да води българската делегация.

"Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна."

В същата позиция на Румен Радев се посочва още, "че от първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия".

Позицията на България

В днешното съобщение до медиите от Министерския съвет посочват основните моменти от българската позиция:

  • България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна;
  • Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност;
  • Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право;
  • Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война. България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев - с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна;
  • Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на алианса и допълнително гарантира колективната отбрана;
  • До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна;
  • България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна.

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон е от ключово значение за алианса и за хода на войната в Украйна. Очаква се на нея да бъде взета предвид приетата в София декларация на депутатите от страните членки, с която те призовават между другото на Киев да бъде разрешено за обстрелва легитимни военни цели на територията на Русия със западно оръжие. В момента повечето от страните членки не разрешават на Украйна да използва изпратените от тях оръжия за удари по цели в Русия въпреки настояването от президента Володимир Зеленски.

От изказване на Даниел Митов от ГЕРБ в края на май, ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на алианса, се разбра, че партията му, в която допреди няколко години беше Главчев, подкрепя тази инициатива.

Спор за един стол

В края на май въпросът служебният премиер Димитър Главчев или президентът Румен Радев да представлява страната предизвика спор между институциите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Така се стигна до искането на служебният премиер парламентът да реши кой от двамата да представлява България на срещата.

Народното събрание обаче отказа да се произнесе с мотива, че самите политически сили не могат да постигнат консенсус по този въпрос.Така се стигна до предложение на служебното правителство президентът Румен Радев да ръководи българската делегация във Вашингтон, той обаче отказа и не остави друг избор на Главчев.

Източник: в. Дневник

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини