Свалянето на президента започна

Почти 8 месеца след първото заседание на 41-вото Народно събрание на България днес съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев представи декларация на Изпълнителната комисия на партията. В нея се иска стартиране на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов заради случая с разпространената стенограма от срещата му с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

В ефира на БНТ днес проф. Александър Джеров поясни, че нарушението на Конституцията е в разгласата на срещата Дянков - Първанов. Според него за да бъде огласено съдържанието на разговора, трябва да има съгласието на втория партньор.

Проф. Любен Корнезов, който е народен представител от БСП, смята на свой ред, че няма никакво нарушение на Конституцията.

Въпросният чл. 32, ал. 1 от Конституцията се отнася до личния живот на гражданите, а в случая става дума за публични личности, аргументира се Корнезов.

"Има и личен момент, те са се събрали не за да уточнят държавнически въпроси, а заради лична разправия", контрира Александър Джеров. Според него "такива приказки не са елемент от служебни отношения, а ако е така - жалко". Джеров поддържа становището, че има нарушение на Конституцията, но то не е от такова естество, че да се иска отстраняване на президента.

"Абсолютно излишно е създаването на анкетната комисия по случая", смята Любен Корнезов. "Фактите даже не са спорни", каза той и предрече че този случай ще приключи с позор за ГЕРБ и Симеон Дянков.

Прессекретариатът на президента публикува стенограмата от разговора му със Симеон Дянков няколко часа след приключването на срещата в петък, след което скандалът започна да набира сила по ефекта на снежната топка. Между двамата избухна лют спор след участието на Дянков в шоу, където не уточни дали държавният глава е "млад милионер". Двамата юристи определиха в ефир, че в думите на финансовия министър има внушения.

По казуса импийчмънт на Първанов в парламента разпределението на силите е в общи линии следното: управляващите от ГЕРБ смятат комисията да бъде първа стъпка към отстраняване на държавния глава от длъжност. Синята коалиция и “Атака“ настояха за предсрочно освобождаване на Първанов. БСП, “Ред, законност и справедливост“ и ДПС застанаха зад президента с аргумента, че нямало правно основание за импийчмънт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини