Безпардонна злоупотреба: Как прокуратурата на Сарафов „изясни“ аферата „Осемте джуджета“

Анализът е препубликуван от „Свободна Европа“.


16 юни 2023 г. Точно едно денонощие, след като президентът Румен Радев окончателно е уволнил със свой указ главния прокурор Иван Гешев, неговият заместник Борислав Сарафов временно е назначен на поста от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Сарафов застава начело на прокуратурата с намерението да я прочисти от „порочните практики“ на Гешев и да покаже, че тя има друго лице. Година по-късно обаче ситуацията не изглежда променена. Показателно за това е случващото се с аферата „Осемте джуджета“. Това е един от най-емблематичните случаи, които провокират публични съмнения, че прокуратурата по-скоро е част от престъпни мрежи, вместо да ги разкрива.

Въпреки че след избирането си за главен прокурор Сарафов декларира, че ще направи всичко възможно, за да се установи цялата истина по случая, към днешна дата изглежда, че прокуратурата е фокусирала разследването си само срещу безследно изчезналия Петьо Петров - Еврото.

Петров е сочен като брокер на влияние в съдебната система, изградил корупционна мрежа за изземване на бизнеси с помощта на прокуратурата. Също като Сарафов, той е бивш следовател.

Двамата се познават от години и дори се оказаха заснети в приятелски разговор пред несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“, за който потърпевши разказват, че е ползван като офис от Еврото, за да урежда дела и да изнудва и корумпира висши магистрати.

„Този казус е ключов залог"

За да изчисти съмненията, които витаят около името му, на 6 юли 2023 г. Сарафов се яви на изслушване пред ВСС. Там той изнесе неизвестна до онзи момент информация за това как Гешев е укривал данни за злоупотреби на прокурори, свързани с „Осемте джуджета“.


„Изясняването на този казус е ключов залог за по-нататъшното нормално функциониране на прокуратурата. Ще направя всичко възможно обстоятелствата да бъдат изложени и случаят да бъде приключен, включително ако трябва да се вземе решение за активизиране на наказателна отговорност на отговорните лица“, декларира тогава Сарафов пред членовете на съдебния съвет.

Година по-късно няма нито един обвиняем прокурор за злоупотреби по „Осемте джуджета“, Петьо Еврото е все така в неизвестност, а част от повдигнатите обвинения срещу него дори бяха свалени като незаконни. Нещо повече - единствените двама прокурори, които бяха привлечени към наказателна отговорност по случая, вече не са обвиняеми. Това се случи тихо, без ръководената от Сарафов прокуратура да даде каквато и да е информация.

От последното съобщение на държавното обвинение по случая, разпространено преди седмица, стана ясно, че за „Осемте джуджета“ вече не е обвиняема дори бившата съпруга на Еврото - Любена Павлова. Защо разследващите са решили да не я изправят пред съда, въпреки че тя е сочена като основен участник в аферата, не беше обяснено.

Така към днешна дата единственият, който ще бъде изправен пред съда, е Петьо Петров. Но това ще се само формално, тъй като той е в неизвестност от май 2023 г. и процесът срещу него ще се води задочно. Противно на очакванията, делото няма да бъде за корупция, изнудване, заплахи или принуда, например, а само за измама.

Има злоупотреби, няма обвиняеми

Обвинението срещу Еврото за измама е свързано с два ключови момента от сюжета „Осемте джуджета“. Става въпрос за връщането на голямо количество злато и сериозна сума пари, иззети като доказателства от закритата вече Специализирана прокуратура.

Златото и парите са иззети от Явор Златанов, син на асансьорния производител Илия Златанов, част от чийто бизнес се оказа превзет от Петров и Павлова. Всичко започва с конфликт между баща и син Златанови, вследствие на който Илия търси Петьо Еврото, за да му помогне да разреши ситуацията в своя полза.

Резултатът е, че срещу Явор е образувано дело, той е задържан, а от него са иззети злато и пари. Става въпрос за 35 кг златни монети, оценени от самата прокуратура на над 4 милиона лева, както и 550 000 евро в брой.

Според думите на самия Златанов-старши, той е имал уговорка с Любена Павлова иззетите ценности да му бъдат върнати, но накрая всичките се озовават в нейния багажник и той повече никога не ги вижда. Това се случва с подписи на двама прокурори, а мястото е паркинга на спецпрокуратурата.

Когато Сарафов се появи преди година във ВСС, за да уличи Гешев в замитане на разкрития по „Осемте джуджета“ „под килима“, той за пръв път публично извади доклад на Инспектората на Върховната касационна прокуратура (ВКП) по случая, изготвен още през 2020 г.

От него стана ясно, че не без участието на тогавашния ръководител на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров двама негови колеги прокурори неправомерно са се разпоредили с иззетите златни монети и пари. Дилян Деянов беше върнал златните монети, а Кирил Пейчинов - сумата от 550 000 евро.

Интересното в случая с парите е, че те са върнати на бившия депутат Димитър Ламбовски, който представя договор за отговорно пазене на 650 000 евро, според който той е предоставил тези пари на Явор Златанов.

„Извършеното своеволно, фактическо предаване на веществени доказателства, със значителна стойност, иззети в хода на неприключило наказателно производство, без надлежно постановление и обосновка за това, е злоупотреба с власт и служебно положение от страна на прокурор Пейчинов, за което следва да му се потърси съответна отговорност“, се казва в доклада на ВКП по случая.

„След изготвянето на справката не се е случило нищо, въпреки коментираните и от вас данни и констатациите, че са налице данни не за дисциплинарна, а за наказателна отговорност. Тук се касае за изключително грозна, безпардонна злоупотреба с прокуратурата. Не с цялата, за щастие, а само със специализираната, която е използвана за разчистване на сметки и превземане на бизнеси“, добавя самият Сарафов пред ВСС на 6 юли 2023 г., когато представя пред съдебните кадровици въпросния доклад.

Следват серия проверки, които завършват с предложение от временния главен прокурор за дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи. Междувременно прокурорите Деянов и Пейчинов са обвинени. За обвинението на първия прокуратурата съобщава публично, но делото срещу втория не е обявявано и до днес.

В крайна сметка обвиненията и срещу двамата са снети от Софийската апелативна прокуратура. По неофициална информация на Свободна Европа това решение се базира на функционалния имунитет на магистратите, който ги пази от обвинение във връзка с работата им.

Това развитие противоречи на преценката на изготвилия доклада по случая върховен прокурор Марио Василев, както и на думите на самия изпълняващ функциите на главен прокурор.

„Напълно безсмислен шум"

Развитието на делото срещу Петьо Еврото обаче е в синхрон с всичко това. Последното обвинение за измама, по което той задочно ще бъде изправен пред съда, предполага, че Деянов и Пейчинов са били измамени от Петров, а не са злоупотребили с правомощията си в негова полза.

„Според конструкцията на това обвинение, се оказва, че прокурорите всъщност не са нарушили нищо, не са съ-участвали в нищо, а просто са били заблудени от злия гений Петьо Еврото. Ако пък толкова лесно се лъжат, сигурно по друга точка трябва да се изследва пригодността им за заеманата длъжност, но това е вече съвсем отделна тема“, написа във Фейсбук бившият прокурор Андрей Янкулов, който сега е част от Антикорупционния фонд, разкрил аферата „Осемте джуджета“ преди 4 години.

Според Янкулов „другият любопитен щрих е отпадането от цялата схема и на бившата съпруга на Петров - Любена, която явно също е била просто заблудена от него да участва в тези безобразия и не е съзнавала какво върши, откарвайки златото с джипа си от паркинга на Спеца“.

Бившият прокурор обобщава съобщението на прокуратурата, че е внесла обвинителен акт за измама срещу Петьо Еврото, като „поредния напълно безсмислен шум по казуса „Осемте джуджета“, поредното, с една дума, нищо“.

„Свободна Европа“ отправи запитване до Софийската градска прокуратура (СГП) какви други производства продължават по казуса. Оттам уточниха, че все още е висящо разследването за принуда, по което миналата пролет Петров стана обвиняем. То беше образувано от Софийската районна прокуратура, но впоследствие беше иззето от СГП и обвинението на Еврото беше свалено като незаконно.

Именно това е делото, по което бяха събрани показания срещу висши прокурори, включително Сарафов и градската обвинителка Илияна Кирилова. Те обаче бяха оценени като недостоверни от техните подчинени в СГП, според които това дело е било водено тенденциозно под натиска на самия Гешев.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини